Šta se događa vašem organizmu ako samo pijete gazirana pića? (Video)

Uprkos brojnim upozorenjima o opasnosti od dijabetesa, viška kilograma i nastanku zubnog karijesa, gazirana pića se prodaju u milijardama u svetu i konzumiraju svakodnevno.

Šta se događa kada pijete gazirana pića i kakav učinak imaju na vaše telo, zube, mozak i srce, objavljeno je na YouTube kanalu AsapSCIENCE, koji se pozabavio ovom temom, prenosi Huffington Post.

Kada bi u nedelju dana osam preporučenih čaša vode dnevno zamenili sa nekim od gaziranih pića, u telo bi uneli više od 5000 kalorija.

Snimak prikazuje slučaj žene koja je pila dve litre gaziranih pića svaki dan čak 16 godina i nikada nije pila vodu. Hospitalizovana je kada je imala 31 godinu, patila je od srčanih problema i nesvestica. Samo nedelju dana nakon što je prestala sa konzumacijom gaziranih pića, srce je počelo normalno da joj funkcioniše.

Evo konkretnih učinaka konzumacije gaziranih pića.

Zubi

Gazirana pića puna su limunske, ugljične i fosforne kiseline, koje uzorkuju zubni karijes. Šećer reaguje sa bakterijama u zubnom plaku, pri čemu se proizvode štetne kiseline koje mogu uzrokovati truljenje.

Mozak

Prosečno gazirano piće sadrži 46 grama šećera, zbog čega se učestalim konzumiranjem stvara zavisnost.

Gojaznost

Gazirana pića, uključujući i ona bez šećera, povezuju se s jednom petinom slučaja gojaznosti u SAD-u između 1997. i 2007. godine.

Svetska zdravstvena organizacija uputila je apel roditeljima i deci da smanje konzumaciju šećera na 10 posto od ukupnog unosa energije, kako bi se uspešnije borili protiv gojaznosti i karijesa.

– Imamo čvrste dokaze da upravo smanjenje unosa šećera na manje od 10 posto ukupnog unosa energije smanjuje rizik od prekomerne težine, gojaznosti i propadanja zuba – rekao je doktor Frančesko Branca, direktor WHO odseka za ishranu i zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.