U trendu

Šta se događa ako odmah ujutru popijete čašu vode: 7 promena kojih niste ni svesni

Verovatno ste već svesni da je unošenje adekvatne količine tečnosti veoma važno za ljudski organizam. Ali, da li je poželjno da vodu popijemo odmah nakon što ustanemo?

Odgovor na prvo pitanje je potvrdan, a u narednim redovima ćemo nabrojati sedam stvari koje se dešavaju u našem telu nakon što popijemo svoju prvu jutarnju čašu vode.

1. Telo se oslobađa štetnih materija

Naše telo se noću oporavlja i u to vreme dolazi do razgradnje unetih toksina u našem organizmu. Kada ujutru popijemo čašu vode, mi pomažemo svom telu da izbaci ove štetne materije. Dovoljna količina ove tečnosti takođe podstiče proizvodnju mišićnih ćelija i novih krvnih zrnaca.

2. Ubrzava se metabolizam

Pijenje vode na prazan želudac povećava potrošnju energije do 24 odsto u narednih 60 minuta. Veća metabolička aktivnost znači i bolji rad probavnog sistema. A ako želite da izgubite nekoliko kilograma, to će vam biti puno lakše ako brže varite hranu. Ujutru je preporučljivo da pijete toplu vodu, piše Novi list.

3. Smanjuje se gorušica

Poremećaji s varenjem nastaju zbog povećane kiseline u želucu. Ako kiselina uđe u jednjak, osetićete neprijatan ukus u ustima i peckanje u grudima. Ispijanje vode na prazan želudac čim ustanete razgrađuje kiselinu i sprečava pojavu gorušice. Osim toga, želudac se vodom na najbolji način priprema za doručak.

4. Koža postaje blistavija

Dehidracija dovodi do širenja pora i stvaranja privremenih bora na telu. Konzumiranje vode, s druge strane, podstiče cirkulaciju krvi, što poboljšava izgled kože.

5. Kosa jača

Premalo tečnosti može imati veliki uticaj na rast kose. Voda čini četvrtinu težine vaše kose i vlaži je iznutra. Nedovoljno tečnosti prouzrokuje tanku i lomljivu kosu. Unošenje dovoljno tečnosti tokom dana važno je za zdravlje kose, ali pijenje vode ujutru ima još blagotvorniji uticaj na kosu.

6. Smanjuje se rizik dobijanja kamena u bubregu i urinarnih infekcija

Ispijanje vode čim ustanete takođe je važno kako biste izbegli kamen u bubregu i infekcije mokraćnih kanala. Dovoljna količina tečnosti razgrađuje želudačnu kiselinu i ispire toksine iz tela – oboje mogu biti uzroci kamena u bubregu i infekcija mokraćnih kanala.

7. Poboljšava se imuni sistem

Pijenje vode na prazan želudac pomaže u održavanju ravnoteže limfnog sistema, čineći vas manje osetljivim na patogene i bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.