U trendu

Šta se krije iza povlačenja lekova koje mnogi piju?

Pre desetak dana, pod čudnim okolnostima, iz apoteka su povučene pojedine serije lekova ranitidina, proizvedenog u „Hemofarmu”, i ranisana, proizvedenog u leskovačkom „Aktavisu”, sa šturim obrazloženjem da je u supstanci za ranitidin pronađena nečistoća, skraćeno NDMA, za koju, kako kažu iz Evropske agencije za lekove, trenutno ne postoje podaci o štetnosti po ljudski organizam.

Istovremeno, Agencija za lekove Srbije ističe da do sada nije evidentiran nijedan slučaj koji bi ukazivao na povećan rizik za zdravlje pacijenata. Ipak, ta agencija savetuje pacijentima da se, ako primete neželjeno dejstvo leka, jave direktno agenciji. Koja su neželjena dejstva – nije objašnjeno.

I onda sledi nešto čudno. „Hemofarm” dobrovoljno povlači iz upotrebe sve serije ranitidina, kako kažu, iz predostrožnosti i u cilju zaštite javnog zdravlja. Nije rečeno ni ko je odgovoran za čistoću materijala za ranitidin ni koliko će da košta dobrovoljno povlačenje leka iz upotrebe.

Lekar sam i više godina koristim ranitidin, a ipak sam se našao u čudu, jer nisam načisto koje znake treba da zapazim da bih posumnjao na štetno dejstvo NDMA. Ako ja ne znam, šta je tek ostalo za laike?

Pravi razlog zbog kojeg se ranitidin žurno uklanja iz upotrebe još nije saopšten javnosti. Očekujem od Ministarstva zdravlja i nadležnog ministra da razjasne celu ovu zavrzlamu.

(Dr Miroslav Todorović, Beograd, „Politika“)

5 komentara
 1. Farmaceut

  Povlacenje leka sa trzista ide naravno, na racun kompanije koja ga je proizvela. Samo ona ima materijalne gubitke jer kistaju sirovine, proizvodnja, povlacenje/transport i na kraju unistavanje leka (sto se isto vrlo skupo placa). Drustvo je na gubitku, jer nema leka. Inace, prilikom sinteze sirovina, mogu nastati neki nus produkti (necistoce) i njihove kolicine su definisane specifikacijom materijala koju odobri agencija i koja je sastavni deo dosijea o leku. Ono sto niko ne moze da predvidi i zna unapred je pojava nekih novih, neidentifikovanih necistoca. Kad se tako nesto desi, ako se nekad desi, svaka odgovorna farmaceutska kuca povlaci lek sa trzista, jer postoji jasan rizik po zdravlje pacijenata. Nezeljena dejstva za svaki lek, navedena su prilicno opširno u uputstvu za lek.

 2. Anonimni

  Majke mi, samo će ovako da nas nateraju da potražimo prirodnu alternativu. Evo, kome ne smeta, predlažem sledeće: razmutiti u čaši vode 1/4 kašičice sode bikarbone i 1 kašičicu jabukovog sirćeta. Dejstvo će se jako brzo ispoljiti.

 3. seka maca

  njima nije cilj da izleče ljude, jer šta će im zdravi ljudi? od zdravih nema vajde ni zarade,

 4. Anonimni

  naftno-farmakoloska mafija ,,uvidela da ce imati prolema sto su stavili previse otrova(naftnih derivata) pa to moze neko da odnese napolje i da na kontrolu,pa brze bolje sklanjaj,,,nti jedna jedina tableta nikome i nista ne pomaze to su,mislim tablete sistematsko unistavanje ljudi,,tako sto korak po korak vam unistavaju organe i vi godinama postajete sve veci klijent te mafje-oprez/// tablete odmazu i nepomazu!!!!!!bacite to djubre tamo gde mu je mesto na Gnojiste u stajnjak i orenite se na prirodne lekove,kopriv,zalfija,kamilica…..

 5. batamrca

  povuceni zato sto nesto vrede i imaju rezultate,sad cemo dobiti nesto skupo a nista ne vredi

Napišite komentar