U trendu

Šta se tačno dešava s vašim zdravljem ako pojedete samo pet do šest suvih šljiva

Dobro je poznato da suve šljive mogu pomoći u varenju, ali nedavna istraživanja su otkrila da suve šljive mogu pomoći i ako treba da ojačate svoje kosti.

Studija objavljena u The Journal of Nutrition otkrila je da konzumiranje samo šake suvih šljiva dnevno može smanjiti markere upale povezane sa gubitkom kosti kod žena u postmenopauzi, prenosi Health.

Autori kažu da nova istraživanja sugerišu da suve šljive mogu pomoći u sprečavanju osteoporoze, stanja koje uzrokuje da se oslabljene kosti lako lome.

Oko 11 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama ima osteoporozu, a oko dve trećine su žene u postmenopauzi. Žene ove grupe su posebno osetljive na nastanak osteoporoze jer proizvode manje estrogena koji štiti koštanu masu.

Studija na 183 žene

Prethodna istraživanja su otkrila vezu između suvih šljiva i zdravlja kostiju, ali istraživači su rekli da je nova studija najveća koja je do sada ispitala vezu. Naučnici su za istraživanje angažovali 183 žene starosti od 55 do 75 godina. Nekima je rečeno da konzumiraju 50 grama – oko pet ili šest suvih šljiva – dnevno, a drugima da jedu duplo više svakog dana. Treća grupa nije konzumirala suve šljive. Istraživački tim je prikupio uzorke krvi na početku studije i ponovo nakon 12 meseci. Da bi procenili kako je konzumacija suvih šljiva uticala na zdravlje kostiju, istraživači su analizirali nivoe proinflamatornih citokina učesnika. Prisustvo proteina signalizira upalu u telu.

„Hronična upala leži u osnovi mnogih hroničnih bolesti, uključujući osteoporozu“, rekla je za Health autorka studije dr Koni Džej Rodžers, predsednica Katedre za nauke o ishrani na Univerzitetu Džordžije.

Tim je otkrio da su, u poređenju sa onima koji nisu jeli suve šljive, žene koje su konzumirale 50 ili 100 grama suvih šljiva dnevno imale smanjen nivo proinflamatornih citokina nakon godinu dana. To je pokazatelj da su žene koje su jele suve šljive verovatno takođe poboljšale zdravlje kostiju, rekla je Rodžers. Ona je, međutim, priznala da se nalazi možda ne odnose na opštu populaciju jer su učesnici uglavnom bile bele žene u menopauzi. „Potrebne su dodatne studije u raznovrsnijoj populaciji kako bi se osiguralo da se nalazi koje smo primetili vide u heterogenijoj populaciji“, rekla je Rodžers.

Još jedno ograničenje je bilo to što je studiju finansirao Kalifornijski odbor za suve šljive, koji predstavlja uzgajivače suve šljive. Međutim, istraživači tvrde da ta organizacija nije imala nikakvu ulogu u dizajnu, analizi, interpretaciji ili pisanju studije, prenosi N1.info.hr.

Prema Lesli Bonci, portparolki kalifornijskog odbora za suve šljive, one sadrže mnogo hranljivih materija koje mogu da objasne njihov mogući efekat jačanja kostiju.

„Vitamin K u suvim šljivama pomaže u transportu kalcijuma do kostiju“, rekla je za Health. „Kalijum i magnezijum pomažu u gustini kostiju, bor pomaže u sprečavanju gubitka kalcijuma i demineralizacije kostiju, a hranljive materije biljaka pomažu u sprečavanju oksidativnog oštećenja koštanih ćelija.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.