Šta su prolaktinomi?

Prolaktinomi su obično mali tumori hipofize koji luče hormon neophodan za postizanje lučenja mleka i dojenje nakon porođaja. Najčešće im je veličina manja od 1 cm, ali se događa da simptomi ostanu dugo neprepoznati, tako da veličina pri otkrivanju tumora prelazi granice od 1 cm. Zbog toga se tumori manji od 1 cm nazivaju mikroprolaktinomi, a oni veći od 1 cm makroprolaktinomi.

Osobe ženskog pola obično imaju mikroprolaktinome, kao i simptome koji ih upućuju na bolest, a to su: glavobolje koje ne zavise od doba dana i noći i ne prolaze od uobičajenih lekova koji se koriste za saniranje bolova, spontano lučenje mleka iz bradavica dojki, ili se mleko pojavljuje na pritisak bradavica, a nije bilo dojenja unazad dve godine. Ciklusi su neredovni ili potpuno izostaju. Bez korišćenja zaštitnih sredstava ne dolazi do trudnoće.

Kada su u pitanju muške osobe, najčešći simptomi su impotencija i glavobolje. Ukoliko tumor ostane neotkriven posle nekoliko godina, dolazi do uvećanja dojki i lučenja mleka iz bradavica, mada se češće zbog veličine tumora javljaju problemi sa vidom, zbog pritiska tumorske mase na „raskrsnicu“ očnog živca.

Prva linija lečenja prolaktinoma jesu lekovi koji imaju kao cilj smanjenje veličine tumora s jedne strane, a sa druge strane smanjenje koncentracije prolaktina. Danas su nam na raspolaganju lekovi u tabletama i neki od njih daju češće simptome u vidu muke, gađenja, vrtoglavica i smanjenje krvnog pritiska, dok drugi ređe daju takve simptome. Terapije je dugotrajna, kod žena obično do menopauzog perioda, ili i nakon toga. Kod muškaraca je period lečenja i duži.

Operacija prolaktinoma nije preporučljiva, sem u izuzetnim slučajevima, zbog toga što se obično tumor vraća, a rizik od ponovnog otvaranja lobanje zbog te intervencije postaje  veći svakog narednog puta, jer ugrožava život pacijenta.

2 komentara
  1. Milka

    Tumor hipofize otkrila sam prije 5 godina. Prolaktin je bio 40 600.Pila sam dostinex 05 mg. i nakon nekog vremena prolaktin je pao na 100. Tumor je 5 mm veličine. Redovno sam išla na kontrolu i doktorica mi je rekla da se smanjio na 03 mm. Samo mi nije jasno zašto mi je odbila kontrole i praćenje tumora. Dakle doktorica je rekla da se tumor učahurio i da nema potrebe da dolazim na kontrolu. Zanima me dal mi netko može odgovoriti trebam li ići na kontrolu il ne? Hvala lijepo!

  2. Aleksandar Petrović

    Postoje metode koje ne zahtevaju primitivno otvaranje lobanje, a mogu eliminisati tumore za jedan dan. Nažalost, u našoj zemlji i dalje vlada varvarizam pa ne možemo da priuštimo aparate najsavremenije tehnologije!

Napišite komentar