U trendu

Šta sve može biti čvorić u dojci?

Kada žena otkrije grumen ili čvorić u tkivu dojke, to obično bude zastrašujuće jer se odmah pomisli na rak. Međutim, većina kvržica, čvorića, grudvica, grumenčića ili sličnih oblika u dojci nije opasna. Važno je: kada to uočite, idite do svog lekara da bi on utvrdio o čemu se radi.

U takvim slučajevima, ne treba paničiti niti samoinicijativno preduzimati mere lečenja.

Grudvice u dojci mogu nastati usled sledećih stanja:

Ciste na dojkama – čest benigni problem kod žena. Ako pronađete grumen ili čvorić u dojci, okruglog oblika, gladak i čvrst, to može biti cista. To je obično mlečni kanal ispunjen tečnošću. Ciste na dojkama mogu biti velike ili male, a okolno tkivo dojke može biti nežno ili osetljivo na bol. Cista se može pojaviti pre menstruacije, a posle menstruacije se smanjiti ili nestati. Često su uzroci stresan način života i nepravilna ishrana.

Fibrocistična promene dojke – za fibrocistične promene dojke karakteristična je osetljivost dojki i bolovi u tkivu, i to je benigni zdravsteveni problem. Kod mnogih žena su fibrocistične promene dojke povezane sa menstrualnim ciklusom. Uzrok je obično narušena hormonska ravnoteža u organizmu.

Fibroadenom – fibroadenomi su u stvari nekancerozni (dobroćudni) tumori dojke koji su glatkog oblika i lako se pomeraju ispod kože na dodir. Fibroadenom može rasti i biti uvećan tokom trudnoće, tokom menstrualnih ciklusa ili usled neke hormonske terapije.

Povrede i infekcija – ozbiljna povreda tkiva dojke ili u blizini nerva – može stvoriti čvorić dojke. Lekari opisuju ovo stanje kao masti nekroza. Kolekcija zaražene tečnosti (apscesa) u tkivu dojke takođe može da izazove čvorić ili grudvicu u dojci, koji su često povezani sa lokalizovanim bolom dojke.

Rak dojke – izraslina koja je često bezbolna, teška, nepravilnog oblika i razlikuje se od okolnog tkiva dojke – može biti rak dojke. Koža koja pokriva grudvicu može biti crvene boje, bobičava ili kao koža pomorandže. Veličina i oblik grudi može se promeniti ili se može primetiti iscedak iz bradavice.

Zaključak

Naveli smo promene u obliku grudvica ili čvorića koje se mogu javiti na jednoj ili obe dojke kod žena. Bitno je da kada žena uoči ovakve promene, obavezno ode do svog lekara. Savremena medicina ima na raspolaganju razne vrste testova kojima će utvrditi o čemu se radi.

Kada se na vreme uoči bilo koja promena na dojkama, postoje razni efikasni načini da se hirurškim putem, lekovima i drugim terapijama ovaj zdravstveni problem reši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.