U trendu

Šta treba da jedete i pijete kako biste podigli nizak krvni pritisak

Simptomi niskog krvnog pritiska su: nesvestica, zamagljen vid i vrtoglavica. Ukoliko se ne leči može dovesti do srčanog ili moždanog udara, uzrokujući tako dugotrajno oštećenje srca ili mozga ili čak smrt.

Sistolički krvni pritisak od 90 milimetara žive ili manje, te dijastolički od 60 milimetara žive ili manje označavaju nizak krvni pritisak. Ovo stanje pogađa mnoge ljude, naročito one koji “ulaze” u zrelo životno doba.

Nizak krvni pritisak može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući nuspojave lekova i bolesti poput dijabetesa. Ono što jedete takođe ima značajan uticaj na zdravlje vašeg srca i krvni pritisak. Određene namirnice mogu pomoći.

Ovo je osam saveta koji vam mogu pomoći da podignete pritisak na normalan nivo:

Pijte mnogo tečnosti

Kada ste dehidrirani, smanjuje se volumen krvi, što uzrokuje smanjenje krvnog pritiska. Većina doktora savetuje ljudima da piju dva litra vode svakog dana (što je otprilike osam čaša). Trebali bi da unosite više vode kada su spoljne temperature visoke ili kada vežbate.

Jedite slanu hranu

Hrana s visokim sadržajem soli može povisiti vaš krvni pritisak. Međutim, obratite pažnju na to da konzumirate zdravu so. Ona se nalazi u maslinama, svežem siru i supi ili tunjevini iz konzerve. U obroke može dodati malo kuhinjske ili morske soli, zavisno od vaše želje.

Pijte kofein

Napici poput kafe i čaja s kofeinom uzrokuju porast otkucaja srca i privremeni skok krvnog pritiska. Ovaj učinak poprilično je kratkotrajan i, naravno, ne deluje isto na svaku osobu.

Povećajte unos B12 vitamina

Ovaj vitamin pomaže telu u proizvodnji zdravih crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak B12 vitamina može rezultirati anemijom koja smanjuje krvni pritisak. Može doći do preteranog krvarenja, kao i do oštećenja organa i nerava. U hrane bogate vitaminom B12 spadaju jaja, piletina, losos, tuna i mlečni proizvodi s niskim udelom masti.

Povećajte unos folata

Folat, odnosno vitamin B9, takođe je veoma važan i nalazi se u namirnicama kao što šrargle, brokoli i mahunarke (sočivo i leblebije). Nedostatak ovog vitamina isto tako može uzrokovati anemiju. piše “Klix“.

Smanjite unos ugljenih hidrata

Hrana bogata ugljenim hidratima vari se vrlo brzo u odnosu na drugu hranu. Ovo može dovesti do naglih padova krvnog pritiska. Dijeta koja sadrži nizak udeo ugljenih hidrata pomaže u smanjenju hipotenzije, naročito kod starijih osoba.

Smanjite porciju obroka

Kada pojedete obilni obrok, vašem telu je potrebno više energije da ga probavi, što može dovesti do pada krvnog pritiska. Ovaj problem se naročito javlja kod ljudi koji preskaču doručak pa se kasnije prejedu kako bi sve nadoknadili. Čak ne morate ni da smanjite ukupnu količinu hrane koju jedete, dovoljno je da je podelite na manje obroke tokom dana. Oni će biti zdraviji za probavu i protok krvi.

Smanjite unos alkohola

Alkohol ima mnoge negativne učinke na zdravlje, a takođe vas dehidrira i tako smanjuje krvni pritisak. Konzumirajte alkohol odgovorno. Popijte čašu vode nakon svakog alkoholnog pića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.