U trendu

Šta treba znati o salmoneli

S vremena na vreme, čujemo udarnu vest u dnevniku da se negde pojavila salmonela. Treba se na vreme obavestiti o ovoj bakteriji da bismo bili spremni.
Šta je to salmonela?
To je bakterija koja živi u crevnom traktu ljudi i životinja.
Koji su simptomi infekcije salmonelom?
Ako ste zaraženi salmonelom, imaćete dijareju, groznicu, osećati mučninu i stomačni bol. Simptomi najčešće počinju da se javljaju 12 do 72 sata posle infekcije.
Postoje li rizične grupe?
Svako može dobiti salmonelu. U većini slučajeva, to nije ozbiljno oboljenje sa težim posledicama. Ozbiljno može biti, sa potencijalno fatalnim ishodom, ako obole mala deca, stare osobe ili osobe sa oslabljenim imunitetom. To se dešava kada se infekcija salmonelom proširi sa unutrašnjih organa na krv, i tako raširi po telu.
Može li pranje voća i povrća odstraniti bakteriju salmonele?
Stručnjaci kažu da to nije dovoljno, ako biljka već sadrži ovu bakteriju. Ipak se preporučuje pažljivo ispiranje sirovog voća i povrća ispod mlaza vode, a možete i oguliti kožicu i tako biti sigurniji. To takođe znači da ako kuvate namirnice, treba da ih skuvate temeljno. Sve ove mere predostrožnosti nemojte uvek preduzimati (na primer, u kožici ima vitamina, pa nije dobro uvek je uklanjati). Ako se nalazite u okolnostima kada postoji potencijalna opasnost od salmonele, onda preduzmite sve neophodne korake.
Da li voće i povrće treba prati deterdžentom?
Stručnjaci to ne preporučuju, jer još uvek nije sa sigurnošću dokazano da su supstance iz deterdženata neškodljive za ljude.
Da li kuvanje namirnica uništava salmonelu?
Da, temeljno kuvanje uništava ovu bakteriju. Ipak, ako sumnjate da je neka namirnica zaražena ovom bakterijom, nemojte je jesti ni kuvanu, za svaki slučaj.
Koje sve namirnice mogu biti zaražene salmonelom?
Paradajz i paprike, a pored toga bilo koja namirnica životinjskog porekla – sve vrste mesa, mlečni proizvodi, mesne prerađevine, jaja, morski plodovi i dr.
Šta možemo učiniti u prevenciji salmonele?
1. Kuhinjske površine čistite papirnim, a ne platnenim krpama.
2. Odvojte sirovo meso od ostalih namirnica u frižideru i koristite posebnu dasku za sečenje.
3. Nikad ne servirajte kuvanu hranu u tanjiru u kom se nalazilo sirovo meso.
4. Temeljno kuvajte namirnice i propisno ih čuvajte u frižideru.
5. Dobro perite deterdžentom sudove koji su bili u kontaktu sa sirovim namirnicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar