U trendu

Šta utiče na nekontrolisano mokrenje?

Iako formalno ne postoji određeni način ishrane za simptome nekontrolisanog mokrenja (urinarne inkotinencije), ono što jedete i pijete ipak može pogoršati ove tegobe.

Pod urinarnom inkontinencijom podrazumeva se nevoljno isticanje urina i može se javljati u više oblika. Stres inkontinecija je kada mala količina urina iscuri zbog pritiska koji bešika trpi kada neka osoba kija ili kašlje. Nagonska inkontinencija, takođe poznata kao hiperaktivna bešika, nastaje kada osetite iznenadnu potrebu za mokrenjem, a ponekad dolazi i do slučajnog curenja mokraće.

Inkontinencije mogu biti i prolazne, mogu nastati usled zatvora, infekcije urinarnog trakta, nepokretnosti, oštećenja mentalnih funkcija i drugog.
Većina lekara savetuje osobama sa ovim problemima da izbegavaju određene vrste hrane i pića. I pored toga, lekari priznaju da određena hrana ili piće koje smeta jednoj osobi, ne mora smetati i drugoj. Zato je važno da personalizujete svoju ishranu.

To možete uraditi tako što ćete na određeno vreme eliminisati hranu i piće za koje sumnjate da izazivaju probleme, a zatim ih jedno po jedno ponovo uvesti u ishranu, da biste videli da li možete da tolerišete manje količine.

Navodimo uobičajene krivce u ishrani za urinarnu inkontinenciju:

Prekomeran unos vode

Ako ne pijete dovoljno vode, možete dehidrirati, ali ako imate inkontinenciju, i velike količine vode mogu predstavljati problem, tj. onih šest do osam preporučenih čaša vode dnevno.

Osam čaša vode ukupno imaju oko 1800 mililitra, a stručnjaci preporučuju da ako imate problema sa inkontinencijom, ograničite unos vode na 900 do 1200 mililitara.

Alkohol

Ako imate nagonsku inkontinenciju ili kombinaciju nagonske i stres inkontinencije, onda za vas alkoholna pića mogu predstaljati problem.

Alkohol ima direktan uticaj na bešiku, smanjuje njenu kontrolu, a deluje i tako da pomalo izaziva dehidrataciju.

Iako neki ljudi potpuno izbace upotrebu alkohola, sa druge strane pojedine osobe mogu biti tolerantne na manje količine, ali stručnjaci savetuju da unos alkohola smanjite što više možete.

Kofein

Sa jedne strane kofein stimuliše bešiku, a sa druge može imati slične uticaje kao i alkohol. Stručnjaci savetuju da u potpunosti eliminišete kafu i druge izvore kofeina kada imate problema sa nekontrolisanim mokrenjem.

Međutim, ako pijete dosta kafe i ne možete u potpunosti da je izbacite, onda bar smanjite unos na jednu ili dve šolje dnevno. Takođe, pijte kafu ujutru kako ne biste morali da ustajete noću da mokrite. Izbegavajte da pijete kafu posle 19 časova.

Jako začinjena hrana

Ako imate nagonsku inkontinenciju, trebalo bi da izbegavate začinjenu hranu, odnosno namirnice kao što su ljute papričice, ren i drugu jako začinjenu hranu.

Probajte da ustanovite koja vrsta začinjene hrane vam ne odgovara, tj. za koju sumnjate da vam pogoršava simptome, i tako ćete pronaći svoju personalizovanu ishranu.

Kisele namirnice

Ako imate problema sa nekom vrstom urinarne inkontinencije, pametan potez bio bi da izbegavate kisele namirnice kao što su sveže južno voće, sok od pomorandže, brusnice i citrusna pića.

Sok od brusnice može da pomogne u čišćenju infekcije bešike, ali ne pomaže i prilikom nagonske inkontinencije bešike.

Gazirana pića

Čak i ako ne sadrže kofein, gazirana pića ne bi trebalo da budu deo vaše ishrane. Ugljen-dioksid može da iritira osetljive bešike, a kada nastane iritacija, možete imati potrebu da mokrite, što je tipičan sindrom nagonske inkontinencije.

Veza između težine i urinarne inkontinencije

Bez obzira na personalizovani način ishrane, treba da budete svesni da održavanje telesne težine na zdravom nivou može da pomogne prilikom simptoma nekontrolisanog mokrenja.

Nekoliko studija je pokazalo da kod gojaznih osoba gubitak težine, čak i od 5% do 10%, može smanjiti simptome stres i nagonske inkontinencije.

Jedno istraživanje koje je obuhvatilo 40 žena sa nekontrolisanim mokrenjem, pokazalo je da su žene koje su izgubile u proseku 18 kilograma smanjile učestalost simptoma inkontinencije za 60% u poređenju sa 15% žena koje nisu izgubile na težini.

Napišite komentar