U trendu

Stalni osećaj gladi – znak ozbiljnih zdravstvenih problema

Šta se to događa u vašem organizmu kada po ceo dan samo mislite na hranu iako ste nedavno jeli?

Glad je signal tela da mu je potrebna energija, i normalna je pojava ako satima nijeste jeli. Ali ako imate osjećaj da vam je u stomaku „rupa“, čak i nakon obroka, možda nešto nije u redu sa zdravljem.

Najčešći razlozi zašto osećate konstantnu glad mogu biti povezani sa konkretnom bolešću, umorom lekovima, ali i stresom.

Dijabetes
Telo pretvara šećer iz hrane u gorivo koje se naziva glukoza, ali ako osoba ima dijabetes, to gorivo odlazi iz tela i poručuje da želi još. Ako je u pitanju dijabetes tip1, osoba možeda jede veće količine hrane, a i dalje da bude mršava.

Osim jakog apetita, simptomi dijabetesa mogu uključivati: žeđ, zamagljen vid, rane koje sporo zarastaju, umor i bol u rukama i nogama.

Nizak nivo šećera u krvi
Hipoglikemija je medicinski naziv za ovo stanje, a ako imate dijabetes onda ste i u rizičnoj grupi. Ali i ostala stanja mogu dovesti do niskog nivoa šećera u krvi, poput hepatitisa, bolesti bubrega ili štitaste žlezde.

Simptomi hipoglikemije koje ne smete ignorisati su: anksioznost, preskakanje srca, bleda koža, drhtavica, znojenje i čudan osećaj u ustima.

Nedostatak sna
Ako ne odmarate dovoljno, može doći do poremećaja rada hormona koji kontrolišu glad, pa osobe koje ne spavaju dovoljno imaju veći apetit, a moguće je da imate posebnu želju za masnom i kaloričnom hranom.

Drugi simptomi manjka sna su: nespretnost, izrazita budnost, teško ostajete budni tokom dana i povećanje telesne težine

Stres
Kada ste anksiozni, telo otpušta hormon kortizol i zato se javlja osećaj gladi. U takvom stanju, mnogi žele da pojedu nešto slatko, prženo i masno, možda u želji da blokiraju emocije.

Ostali simptomi stresa su: glavobolja, umor, nesanica i bol u stomaku

Pogrešan izbor hrane
Nije svaka hrana ona koja može da zasiti. Namirnice koje bi trenalo da jedete su voće i povrće, riba, jogurt, grašak i sve namirnice koje sadrže puno proteina. Testenina, hleb i gotova hrana sadrže ugljene hidrate zbog kojih ćete biti gladni ubrzo nakon jela.

(WebMD, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.