U trendu

Stalno ste gladni – to može biti signal ozbiljne bolesti

Samo zato što ste gladni ne znači da vašem telu treba još kalorija. Ova medicinska stanja, tvrde stručnjaci, mogu otkriti u čemu je problem, prenose mediji.

Mehanizam odbrane
Depresija – Ako vam nije jasno zašto ste stalno gladni, jedan od mogućih odgovora može biti i vaše raspoloženje. Unos hrane je često mehanizam odbrane kod osoba koje pate od depresije ili anksioznosti, a jedan od razloga može biti i taj što nemaju dovoljno serotonina, a hrana poput testenine može podići njegovu razinu.

Stres – Kada ste pod stresom razina hormona stresa, kortizola, raste što će vaše telo potaknuti na želju za hranom, čak i ako vam u stvarnosti kalorije nisu potrebne. Iako se ne radi o potrebi, kortizol šalje mozgu signale da niste siti. Upravo je to razlog zašto se stres povezuje s prekomernim nakupljanjem kilograma.

Štitna žlijezda – Ako ste stalno gladni i jedete više nego obično, ali nekako se čini da ste i dalje mršavi, moguće je da vam probleme stvara štitna žlijezda.

Ta je žlezda endokrini hormonalni organ koji ubrzava sve procese u telu pa možete očekivati da će se ubrzati metabolizam, a kao rezultat će se javiti glad.

Začarani krug
Gojaznost – Preterano uživanje u jelu može voditi do gojaznosti, ali radi se o začaranom krugu gde sama gojaznost može uzrokovati stalnu želju za hranom. Višak masnoća može prouzrokovati preterano lučenje insulina, a jak apetiti je rezultat.

Dijabetes – Dijabetes tip 1 i tip 2 poremetiće nivoe šećera u krvi što će stvoriti ciklus u kojem se stalno javlja glad. Nizak nivo  šećera u krvi budi apetit, ali prejedanje u ovom slučaju može samo pogoršati stvari.

Problem su i lekovi
Povećan apetit je nuspojava korištenja određenih lekova, poput onih protiv depresije, alergija i lupusa. Ne preskačite lekove, ali ako vam ne čine dobro porazgovarajte s lekarom o mogućoj zameni.

Dehidracija i nesanica
Čak i ako samo osećate glad možda ste krivo shvatili organizam koji u stvari želi samo vodu. Kada ste dehidrirani, a da ne osetite fizičke posledice, moguće je da prvo osetite glad. Stručnjaci savetuju da dan započnete uz vodu i da je uvek imate u blizini. Nemojte piti zaslađena pića umesto vode koji će samo slati signale mozgu da ste gladni.

Isto tako, bez preporučenog sna koji bi trebao trajati osam sati, organizmu je teško da reguliše rad hormona koji kontrolišu apetit pa će oni porasti i vama će biti svejedno šta jedete, samo da nešto jedete. Kako je stres često uzrok nesanice, pokušajte se suočiti s tim problemom kako više ne biste imali problema sa snom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar