U trendu

Stalno u strahu od trudnoće

Vođenje ljubavi s osobom koju volite može da bude predivno, ali treba biti i svestan manje lepih posledica koje seks može da donese, kao što su neželjena trudnoća i polno prenosive bolesti. Ipak, jedno je biti svestan posledica i na adekvatan način se štititi od njih, a nešto sasvim drugo kad se radi o strahu i opsesiji.

Na šta mislimo? Na to da ima parova – zaljubljeni su, super im inače ide – koji se užasno boje neželjene trudnoće (na polne bolesti u našim krajevima, nažalost, ljudi obično pomisle tek kada ih dobiju pa moraju da se leče). Taj strah, ta opsesija, veoma im kvari uživanje. Imaće oni seksualne odnose, i to redovno, ali će se uvek bojati – a šta ako je ona zatrudnela? Strah traje do njene menstruacije, tada dolazi do olakšanja (ako ne pomisle da se možda radi o lažnoj menstruaciji), ali već nakon sledećeg vođenja ljubavi oboje su ponovo isprepadani. Priznaćete, kad su tako stalno uplašeni, teško da zaista mogu da se opuste i uživaju u intimnim trenucima. A to je velika šteta.

Šta učiniti u takvoj situaciji? Biti svestan da je potpuno besmisleno biti opsednut mogućom trudnoćom. Ništa se tako ne postiže. Biti svestan da je sve što možete da učinite da se zaštitite na najbolji mogući način (za zaštitu od neželjene trudnoće najefikasnija je pilula, i to obavezno ona koju prepiše ginekolog, sa samoinicijativnim uzimanjem lekova ne smete se igrati), što znači, kombinacijom kontraceptivne pilule i kondoma (kondom je najbolji način za zaštitu od polno prenosivih bolesti, a u kombinaciji s pilulom možete biti skoro sto posto sigurni da neće doći do neželjene trudnoće).

Kada ste se zaštitili onoliko koliko je to moguće (osim, naravno, da uopšte nemate seksualne odnose), opustite se. S takvom zaštitom, šanse da do neželjene trudnoće dođe su zaista minimalne, pa opuštanje i prepuštanje uživanju nisu nimalo neodgovorno ponašanje – već baš ono što treba da učinite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.