U trendu

Štetni po zdravlje: Ne bacajte pare na ova 4 bakina „leka“

Stručnjak objasnio kojim narodnim lekovima ne treba da pokušavate da se rešite bolesti, samo štete zdravlju.

Da li i vi temperaturu „izvlačite“ listovima kupusa ili sve moguće boljke „lečite“ belim lukom i sodom bikarbonom? Pre nego što posegnu za hemijom, mnogi prvo daju „šansu“ domaćim lekovima. Neki od njih deluju i zaista mogu da pomognu, a neki su potpuno beskorisni. I ne samo da ne pomažu, već i mogu da naštete organizmu koji je oslabljen od bolesti.

O tome koje „bakine“ lekove možemo da zaboravimo jer aposlutno nemaju dejstvo, objasnio je poznati ruski lekar Aleksandar Mjasnikov.

„Curenje“ nosa

Nos koji ne prestaje da curi je izuzetno neprijatna pojava, a neki problem pokušavaju da reše tako što u nozdrve nakapaju sok od belog luka. Ovaj tretman se nipošto ne preporučuje, kaže dr Mjasnikov. Nadražena i spaljena sluzokoža će početi da se „brani“ tako što će početi prekomerno da izbacuje tečnost, odnosno da radi upravo ono što pokušavamo da izlečimo.

Inhalacija nad kuvanim krompirom

Da biste „oslobodili“ disajne puteve i otpušili nos, verovatno ste probali da se inhalirate parom od kuvanog krompira. Ovaj tretman može da donese olakšanje, ali samo u ublažavanju simptoma, ne i u borbi protiv virusa. Zaključak je da neće uticati na oporavak.

Klistir za gliste

Možda niste čuli, ali po nekim narodnim receptima rešenje za gliste u crevima je klistir od belog luka. Lekar objašnjava da ovaj tretman može da pomogne samo kod glista koje su praktično na samom „izlazu“ debelog creva, ali ne i kod onih koje su se nastanile nešto dublje. Osim toga, gotovo je sigurno da će klistir od belog luka izazvati poremećaj rada creva.

Kupus za gastritis

Odavno je dokazano da gastritis izaziva bakterija „Helicobacter pylori“ i koja se može ukloniti iz stomaka samo uz pomoć antibiotika. Zato, ispijanje sok od kupusa je apsolutno nedelotvorno kod ovog problema, bilo da se uzima na prazan stomak, bilo nakon jela. Potpuno je svejedno kada ga pijete, neće pomoći. Jedino što će se desiti jeste da će vam se stomak naduti i pojačati gasovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.