U trendu

Štetnost glasne muzike

Dobro je poznato da preglasna muzika oštećuje sluh, ali je novo istraživanje otkrilo kako tačno dolazi do oštećenja.
Nervne ćelije koje prenose električne signale od ušiju do mozga imaju zaštitni sloj – mijelin. Izlaganje ušiju glasnoj buci od preko 110 decibela može da ošteti ovaj zaštitni sloj, čime se remete signali i tako tokom vremena mogu nastati problemi sa sluhom.
Istraživači kažu da postoje prenosivi muzički plejeri koji mogu emitovati zvuk čak 100 decibela iznad nivoa koji se smatra opasnim, što u poređenju deluje kao da se nalazite pored pneumatske bušilice koja se koristi na gradilištima.
Oštećenje ćelija
Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Lesteru u Velikoj Britaniji prvo je koje povezuje glasnu buku i oštećenja zaštitnog sloja nervnih ćelija. Veruje se inače da je oštećenje mijelina uzrok oštećenja nerava kod multiple skleroze.
"Seciranje ćelijskih mehanizama trebalo bi da donese veoma značajnu zdravstvenu prednost širokoj populaciji. Dalji rad će pomoći u prevenciji bolesti, kao i u pronalaženju odgovarajućih lekova za gubitak sluha", kaže vodeći istraživač Martina Haman sa odeljenja za fiziologoju ćelija i farmakologiju.
Dr Haman dodaje da se ovaj zaštitni sloj, tj. mijelin, može sam obnoviti kako bi nervne ćelije ponovo funkcionisale, što znači da gubitak sluha može biti privremen. "Mi sada razumemo zašto gubitak sluha može biti reverzibilan u određenim slučajevima. Pokazali smo da se omotač oko slušnog nerva izgubi u otprilike polovini ćelija koje smo testirali, slično kao guljenje električnog kabla koji povezuje zvučnik i pojačalo", kaže ona.
Prethodno istraživanje istog tima naučnika bilo je fokusirano na efekat glasne buke na deo mozga koji se naziva zadnje kohlearno jezgro, deo zadužen za dekodiranje i razumevanje zvuka. Utvrđeno je da oštećenja u ovoj oblasti izazivaju tinitus, odnosno zujanje u ušima.
Kako zaštititi sluh?
Istraživači nude nekoliko saveta osobama koje koriste prenosive muzičke plejere.
Oni smatraju da su kvalitetne slušalice veoma važne. Neke od onih koje dođu u pakovanju sa kupljenim uređajem mogu biti lošeg kvaliteta, sa nejasnim zvukom i pozadinskom bukom. Kako bi zaobišli ovaj problem, ljudi jednostavno pojačaju zvuk, ponekad i do opasnih nivoa jačine.
Slušalice koje izoluju zvuk ili poništavaju buku bolje blokiraju pozadinske tonove, tako da jačina slušanja može biti niža bez drugih smetnji. Preporučuju se i redovne pauze od slušanja muzike preko slušalica od pet minuta na svakih sat vremena slušanja.
Mnogi uređaji imaju i mogućnost ograničavanja jačine zvuka, što se može koristiti za podešavanje maksimalnog bezbednog nivoa jačine zvuka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar