najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Stisak ruke – pokazatelj zdravlja

Da li ste znali da jačina (čvrstoća) stiska ruke može da pokaže da li neko ima povećan rizik od srčanog udara, moždanog udara ili prerane smrti? To pokazuju rezultati skorašnje naučne studije.

Ova studija obuhvatila je 140.000 odraslih osoba, starosti između 35 i 70 godina, i svi su bili podvrgnuti testu “stisak ruke”.

Svako jedanaesto smanjenje stiska ruke povezano je sa povećanim rizikom od smrti iz bilo kog razloga, odnosno 17% povećava rizik od smrti srca, 9% povećava rizik od moždanog udara i 7% rizik od srčanog udara.

Međutim, ova studija ukazuje samo na vezu između jačine stiska ruke i rizika od moždanog ili srčanog udara, ali nije pokazatelj uzročno-posledične veze između ovih faktora.

Razlozi

Kao veza izneđu jačine stiska ruke i rizika od moždanog i srčanog udara navode se drugi faktori koji utiču na bolest srca, a to su nivo obrazovanja, starost, upotreba alkohola i cigareta, fizička aktivnost i radni status.

Pretpostavke su da stisak ruke, tj. jačina stiska, zavisi od sveukupnog zdravlja čoveka u datom trenutku, pa ako je on zdrav, stisak ruke je jači, a ako je osoba slabog zdravstvenog stanja, stisak ruke je slabiji. Samim tim, zdravi ljudi iamju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, a bolesni i „manje zdravi“ spadaju u rizičnu grupu.

Kao zaključak, autor ove studije dr Deril Leong sa Istraživačkog instituta na Hamiltonu kaže da stisak ruke može biti jednostavan i jeftin test za procenu rizika od smrti i kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači smatraju da je je bitno to je da se u daljem istaživanju utvrdi da li poboljšanje mišićne snage može uticati na smanjenje rizika od smrti pojedinca, kao i na smanjenje kardiovaskularnih bolesti. Zato treba nastaviti sa istraživanjima kako bi se došlo do smernica za dalje aktivnosti i nove metode lečenja.

1 komentar
  1. Amon

    Znači, sve žene će da riknu prevremeno 😉

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike