U trendu

Stisak ruke pri rukovanju otkriva vašu ličnost, ali i kakvog ste zdravlja

Jedan od prvih utisaka koji o steknete o nekoj osobi je na osnovu rukovanja. Čvrst stisak ruke ostavlja utisak samouverene i odgovorne osobe, a blag ukazuje na to da je osoba stidljiva, povučena ili jednostavno nezainteresovana.

U bilo kojoj situaciji, čvrst, ali kratak stisak ruke i kontakt očima mogu puno toga da otkriju o osobi koja se nalazi ispred vas. Dugi stisak, posebno pri prvom susretu, može da stvori neprijatnu situaciju. Predugo održavanje kontakta očima često izaziva neprijatnost i osećaj nelagode.

Zašto se čvrsto rukovanje smatra dobrim znakom poslovne saradnje?

Čvrst stisak je izraz samopouzdanja. On je prvi pokazatelj raspoloženja, snage i samouverenosti. Način na koji održavate kontakt očima tokom rukovanja takođe može drastično uticati na rezultat sastanka, razgovora ili drugog ključnog događaja.

Rukovanje je važan neverbalni znak. Ne morate progovoriti ni reč, stisak ruke odmah daje do znanja da li osoba želi da uspostavi kontakt ili ne. Čak i da ne kažete ništa, vrlo brzo se može shvatiti pozitivna ili negativna poruka koju šaljete.

Kako je rukovanje povezano sa zdravljem?

Pregled istraživanja u kojima su učestvovali ispitanici stariji od 60 godina otkrio je da snaga stiska može predvideti pad kognitivnih sposobnosti, funkcionalnosti, pokretljivosti, pa čak i biti pokazatelj prerane smrti u nekim slučajevima. Istraživači su otkrili da je stisak jednostavan pokazatelj mišićne mase i telesne snage.

Studija iz 2015. povezala je slabo rukovanje s porastom kardiovaskularnih problema, dok je studija iz 2018. ispitivala snagu stiska i zaključila da je slabija snaga stiska povezana s problemima pluća i kardiovaskularnog sistema, piše Ladders

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.