U trendu

Stop: Pet navika zbog kojih nas VISOK PRITISAK brže ubija

Stručnjaci otkrili loše navike koje što pre treba da izbacite ukoliko imate visok pritisak!

Hipertenzija ili povišen pritisak sve je češći zdravstveni problem, od kojeg pati svaki drugi Srbin. Simptomi nisu uvek izraženi, ali zato posledice mogu da budu i te kako vidljive jer neregulisan, povišen pritisak izaziva brojne zdravstvene probleme, oštećuje organe i vodi do srčanih bolesti.
Pored pušenja, stresa, loše ishrane, za koje svi znamo da treba izbegavati ukoliko imate povišen pritisak, stručnjaci su otkrili i još neke loše navike koje hitno treba promeniti.

Ne unosite dovoljno kalijuma

To što ne unosite dovoljno ovog važnog nutrijenta može da ostavi dugoročne posledice.

„Namirnice bogate kalijumom, a koje imaju nizak sadržaj natrijuma, mogu da pomognu u snižavanju pritiska“, kaže dr Marija Rodrigez.

Ona ističe da bi ljudi koji pate od hipertenzije trebalo da jedu od osam do deset porcija voća i povrća dnevno, a posebno ističe krompir, korenasto povrće i pasulj.

Jedete previše obrađene hrane

„Obrađena hrana uglavnom sadrži mnogo više natrijuma od minimalno obrađenih varijanti“, kaže dr Eleana Kaidanijan, poredeći, na primer, supe iz kesice sa domaćim supama i slično.

Ne čitate deklaracije

Baš kao što ne možete da kupite obuću pre nego što proverite broj, ne bi trebalo ni da jedete namirnice dok ne pročitate deklaraciju.

„Morate da znate šta se dešava u vašem telu i koliko čega unosite, ne pretpostavljajte ništa. Pogledajte i uporedite različite proizvode i različite brendove, tražite one sa manje soli“, savetuje dr Kaidanijan.

Jedete previše pržene hrane

Dijetetičarka Trista Best upozorava da i pržena hrana i te kako ima veze sa povišenim pritiskom.

„Postoje dva razloga zašto pržena hrana podiže nivo krvnog pritiska. Prvo, sadrži zasićene i trans masti, koje doprinose gojenju. Gojenje može da poveća nivo krvnog pritiska jer srce mora više da radi da bi slalo krv kroz veću ’površinu’. Takođe, višak kilograma dodatno opterećuje bubrege, koji su vitalni za regulaciju krvnog pritiska. Drugo, pržena hrana se uglavnom povezuje sa mastima, ali osim toga sadrži i velike količine soli“.

Izbegavate zdrave masti

Ukoliko imate povišen pritisak, to ne znači da treba u potpunosti da izbacite masti iz ishrane.

„Namirnice bogate zdravim mastima – nezasićenim masnim kiselinama, uključujući ekstradevičansko maslinovo ulje, avokado, masnu ribu i orašaste plodove – mogu da pomognu u regulaciji krvnog pritiska“, ističe dijetetičarka Kejti Tomaško.

Ona objašnjava da zdrave masti poput omega-3 masnih kiselina mogu da smanju zapaljenje u krvnim sudovima i „istope“ jedinjenja koja se nakupljaju u krvnim sudovima, a poznata su kao oksilipini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar