najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Strah od zubara – geni su krivi

Američki naučnici došli su do saznanja da je isti gen koji je odgovoran za riđu boju kose odgovoran i za strah koji se javlja u zubarskoj ordinaciji.

Dokazano je da mutacija na genu MC1R, koji se nalazi kod riđokosih osoba, izaziva i smanjenu efikasnost anestezije u stomatologiji.

Riđokosim osobama je potrebno oko 20% više anestetika nego ostalim pacijentima da bi se izazvao isti efekat utrnutosti u ustima pre određene stomatološke intervencije.

Tim lekara i stomatologa sa klinike u Klivlendu testirao je 144 mlade osobe. Prirodno riđokoso bilo je 67 ispitanika, dok je ostalih 77 imalo tamnu boju kose. Svi su popunili upitnike koji su se odnosili na stepen straha od bola prilikom stomatoloških intervencija, upitnik o strahu od stomatologa i loše iskustvo sa stomatolozima. Svima njima je uzeta krv za određivanje MC1R gena, koji se najčešće nalazi kod riđokosih.

Ovaj gen je bio prisutan kod 65 od 67 riđokosih, a samo kod 20 od 77 tamnokosih osoba. Osobe koje su imale ovu varijaciju gena pokazale su mnogo veći strah od zubara i u velikom procentu su bile spremne da izbegavaju odlazak stomatologu.

Preporuka je stomatolozima da obrate posebnu pažnju na riđokose pacijente.

1 komentar
  1. EF

    Zašto nauka još uvek ne dotiče istinu? Zato što odbija da prihvati čoveka za ono što stvarno jeste. Kada bi to učinio, shvatio bi da strah čoveka ne obitava u telu čoveka, recimo mozgu, niti u genima, već obitava u “nečemu” što je iznad fizičkog tela. Takođe, uzrok promena gena, a sa time i promena boje kože/kose, leži izvan područja fizičkog tela. Zaključak je da strah od zubara nema istu genetsku osnovu, već je verovatnoća da je uzročnik promene gena i uzročnik strahova istovetne prirode.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike