U trendu

Strah od zubara – geni su krivi

Američki naučnici došli su do saznanja da je isti gen koji je odgovoran za riđu boju kose odgovoran i za strah koji se javlja u zubarskoj ordinaciji.

Dokazano je da mutacija na genu MC1R, koji se nalazi kod riđokosih osoba, izaziva i smanjenu efikasnost anestezije u stomatologiji.

Riđokosim osobama je potrebno oko 20% više anestetika nego ostalim pacijentima da bi se izazvao isti efekat utrnutosti u ustima pre određene stomatološke intervencije.

Tim lekara i stomatologa sa klinike u Klivlendu testirao je 144 mlade osobe. Prirodno riđokoso bilo je 67 ispitanika, dok je ostalih 77 imalo tamnu boju kose. Svi su popunili upitnike koji su se odnosili na stepen straha od bola prilikom stomatoloških intervencija, upitnik o strahu od stomatologa i loše iskustvo sa stomatolozima. Svima njima je uzeta krv za određivanje MC1R gena, koji se najčešće nalazi kod riđokosih.

Ovaj gen je bio prisutan kod 65 od 67 riđokosih, a samo kod 20 od 77 tamnokosih osoba. Osobe koje su imale ovu varijaciju gena pokazale su mnogo veći strah od zubara i u velikom procentu su bile spremne da izbegavaju odlazak stomatologu.

Preporuka je stomatolozima da obrate posebnu pažnju na riđokose pacijente.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)