U trendu

Sunce i rak kože

Opasnost od sunčanja dobro je poznata, koliko god voleli leto, koje podrazumeva more, plažu, boravak većeg dela dana napolju. Leto donosi i opasnost od sunca u vidu opekotina, neretko i raka kože.

Danas postoji uverenje da je raku kože zbog sunca podložna bela rasa, dok su crnci, hispano i azijatske grupacije, navodno, zaštićeni od sunca i raka kože. Nova studija rađena u SAD ukazuje na zabludu, navodeći da je većina osoba bele rase obolela od raka kože među starijim ljudima, dok su kod Hispanoamerikanaca i Azijata oboleli mlađe osobe.

Istraživanje je otkrilo da postoji neopravdano ubeđenje kod azijatske i hispano rase da je njihova koža „otporna“ na sunce zbog same boje. Takvo ubeđenje doprinelo je rastu stope raka kože kod obe navedene etničke grupe.

Prema Američkom centru za rak, više od 3,5 miliona slučajeva raka kože registruje se svake godine u SAD, što rak kože čini najčešće dijagnostikovanim malignitetom.

Postoje razne vrste raka kože. Neke vrste se šire po površini kože, a druge zahvataju samo određeni deo tela, najčešće lice, vrat, uši, usne i zadnji deo ruke, retko se šire i obično se uklanjaju hirurški, lokalno.

Studija je razmotrila više od 4000 slučajeva jedne vrste raka kože, kod pacijenata koji su imali neki vid hirurškog uklanjanja kancera.

Kod belih pacijenata sa rakom kože bila je oko 64% zastupljena samo jedna vrsta raka, a prosečna starost bolesnika bila je 66 godina. Kod Azijata i Latinoamerikanaca pokazatelji su drugačiji. Rak kože je registrovan kod čak dve trećine žena. Latinoamerikanke su bile prosečne starosti 62 godine, a Azijatkinje 70 godina.

Podaci su zabrinjavajući jer je zabeležen porast populacije sa rakom kože u obe grupe u SAD (kod azijatske i hispano rase), naročito hispano porekla. U protekle dve decenije upravo je kod njih zabeležen porast raka kože od 19%, a raste iz godine u godinu.

Autor studije dr Arisa Ortiz sa Univerziteta u Kaliforniji kaže da Azijati tradicionalno vrednuju svetlu kožu kao lepu, ali se vrednost tena verovatno promenila kod njihovih potomaka i sada daju prednost preplanulom tenu. To ih dovodi u rizičnu grupu od raka kože i dokazuje da nisu imuni na sunčeve zrake i rak.

Dr Marica Perez, potpredsednica jedne fondacije za rak, složila se sa dr Ortiz da rak kože može stvoriti daleko veće zdravstvene probleme nego što se pretpostavlja.

Postoje dve vrste raka kože koje se mogu proširiti na druge delove tela, a rezultati mogu biti kobni. Kao primer se navodi rak kože na glavi, koji, ako se ne leči, može da napadne tkivo dovoljno duboko da, i pored hirurške intervencije, izazove probleme sa sluhom, vidom ili govorom.

Istraživači napominju da će rezultati studije biti od velike koristi za lekare, naročito dermatologe, koji će biti upoznati i obučeni za rak kože kod različitih populacija i raznih etničkih grupacija.

Napomena

Rezultati ove studije još uvek se smatraju preliminarnim jer nisu objavljeni na naučnim konferecijama i nije vršena naučna recenzija. Očekuje se predstavljanje studije na Američkoj akademiji za dermatologiju, kada ona može biti i zvanično potvrđena i prihvaćena.