U trendu

Suočiti se sa rakom (2)

Najstrašnija rečenica u srpskom jeziku: "Vi imate rak."
U ovom kao i u prethodnom članku bavimo se sledećim: šta možete učiniti ako vam se dogodi da se razbolite od ove opake bolesti ili se to dogodi vama bliskoj osobi.
Očekujte snažne emocije i veliki strah!
Prva reakcija obolele osobe je ignorisanje bolesti i odbijanje da se sa njom suoči. Potom sledi osećanje samosažaljenja i pitanje "zašto se ovo baš meni događa?" Potom sledi neizbežna depresija.
Kad sve ove negativne faze u suočavanju sa bolešću prođu, sledi – modus preživljavanja. Dakle, osoba pokušava da nađe način da se spase bolesti i da ozdravi.
Čovek koji je prošao kroz sve to kaže: "U tom trenutku isključite sve ljude koji vas okružuju i fokusirate se na sebe. Mislite – ulazim u bitku i moram da prebrodim ovo što mi se dešava." Tada se dešava da obolela osoba bude pomalo gruba prema svojim bližnjima, jer ih ne vidi kao deo svoje lične borbe i mora svu energiju da preusmeri na samu sebe. Kada taj osećaj prođe, možete da se ponovo fokusirate na svoj život, umesto na samu borbu.
Svako ko se brine o dragoj osobi oboleloj od raka mora da očekuje nekoliko ekstremno teških meseci, i to teških u emocionalnom smislu. Ne uzimajte k srcu ako tada bolesnik često reaguje iracionalno ili vas odguruje od sebe. Trudite se da ostanete snažna podrška i pomoć. Pomozite oboleloj osobi da prebrodi strah i potom izabere odgovarajući tretman.
Izaberite pozitivan stav!
Ako obolite od raka dojke izaberite da kancer posmatrate kao bitku koju nameravate da dobijete. Pošto prebrodite početni strah, lakše ćete se suočiti sa drugom eventualnom dijagnozom. Tada ćete biti spremni da se fokusirate ne na negativne emocije, već na traženje tretmana. Uvek imate izbor – da postanete jako ogorčeni ili da postanete vrlo fokusirani i posvećeni cilju.
Pozitivna strana ovako teške situacije je to što naučite da više cenite sopstveni život. A to nije mali dobitak.
Informišite se i potražite pomoć!
Po rečima ljudi koji su prošli kroz ovo teško iskustvo koje vas menja, kancer zahteva da vrlo brzo postanete ekspert za ovu temu. Tada morate da donosite razne teške odluke o tretmanima koji se moraju preduzeti i vi se morate upustiti u sve to. Ako to niste u stanju zbog teškog emocionalnog stanja, neka se draga osoba detaljno informiše i pomogne vam u donošenju odluka.
Ranije se smatralo da je kancer smrtna presuda, ali to ne mora tako da bude. Uvek postoji nešto što možemo učiniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)