U trendu

Svakodnevne navike koje su loše za krvni pritisak

90/60 do 120/80 – ako je vaš krvni pritisak unutar ovog raspona, tada se vaš krvni pritisak smatra normalnim i zdravim. Ako pak imate visok krvni pritisak, to može značajno povećati rizik od smrtonosnih bolesti srca, srčanog i moždanog udara. Stručnjaci kažu da može ugroziti i neke vaše druge organe, poput bubrega i očiju, piše Healthybilderz.

Iako je ponekad krvni pritisak koji je viši od normalnog posledica gena, tu su i svakodnevne navike koje zapravo mogu uzrokovati da krvni pritisak pređe ono što se smatra normalnim. U nastavku donosimo neke od svakodnevnih navika koje mogu uticati na vaš pritisak i povećaju ga.

Konzumiranje prerađene hrane

Opšte je poznato da je ishrana s visokim udelom natrijuma loša za ceo kardiovaskularni sistem i zato mnogi odbacuju so. Ali jeste li znali da su neki prehrambeni proizvodi prirodno bogati natrijumom, poput onih prerađenih, a dobro bi bilo i da češće kažete ‘ne’ brzoj hrani.

Uvek ugodite svojoj želji za slatkim

Malo je ljudi svesno činjenice da ishrana s visokim udelom šećera takođe može uzrokovati visoki krvni pritisak. Naime, previše šećera može uzrokovati upalu unutar tela, a kada se to dogodi, pre ili kasnije može doći do mnogih zdravstvenih problema, a jedan od njih je visoki krvni pritisak.

Česta konzumacija alkohola

Sasvim je normalno da vam se krvni pritisak lagano poveća tokom ili neposredno nakon uzimanja alkohola. U trenutku kada se alkohol eliminiše iz vašeg sistema, vaš krvni pritisak vraća se na normalu, tako da nema brige. Ali, s druge strane, sasvim je druga priča ako često konzumirate puno alkohola, a stručnjaci kažu da hronični unos alkohola može dovesti do trajnog povećanja krvnog pritiska.

Neaktivnost

Baš kao i alkohol, fizička aktivnost poput vežbanja može uzrokovati trenutno povišenje krvnog pritiska. Ali, čim napravite pauzu, možete očekivati ​​da će se vaš krvni pritisak postupno vratiti na uobičajeno očitanje. Ako mislite da je izbegavanje fizičkih aktivnosti dobro jer neće povisiti krvni pritisak, razmislite još jednom – sedilački način života zapravo je jedan od mnogih faktora rizika koji utiču na visoki krvni pritisak, što može automatski povećati i vaš rizik od srčana bolest.

Ne možete dobro da se naspavate

Stres je nešto što može uzrokovati da se vaš krvni pritisak popne ‘do neba’, a velik efekat na vas ima i to ako niste spavali 7 do 9 sati noću. Za očuvanje normalnog krvnog pritiska morate nositi s nesanicom. Ali, kako biste stali na kraj tom nedostatku sna, važno je identifikovati koji je uzrok.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)