U trendu

Svakog dana koristite ovo čudo prirode za savršeno zdravlje

Zdravlje je naše najveće bogatstvo. Kako bismo izbegli ozbiljnije zdravstvene probleme, ključno je da se pridržavamo zdravih životnih navika, uključujući pravilnu ishranu i negovanje tela.

Međutim, osim ovih osnovnih mera, postoje i prirodni lekovi koji mogu da budu snažna preventiva. Jedan od njih je majčina dušica, čija su pozitivna dejstva na organizam dokazana i priznata od strane Evropske Agencije za lekove.

Majčina dušica ili timijan se već vekovima koristi širom Evrope kao narodni lek za upalu disajnih puteva, prehladu, kašalj i bronhitis. Moderna istraživanja su pokazala da ova izvanredna biljka ima mnogo šire pozitivne efekte na zdravlje.

Ulje timijana sadrži  fenole sa snažnim antiseptičkim svojstvima. Takođe, bogato je snažnim antioksidansima, vitaminima A, C, B6, K, E i folnom kiselinom, te mineralima kao što su kalijum i mangan. Svi ovi sastojci verovatno doprinose vitalnosti i dugovečnosti ljudi koji žive u mediteranskom pojasu.

Moderna istraživanja su potvrdila da majčina dušica ne samo da pozitivno deluje na telo, već ima i blagotvorno dejstvo na psihu. Studije su pokazale da ova biljka deluje kao snažan anksiolitik, smanjujući osećaj anksioznosti i prateće fizičke simptome. Takođe, majčina dušica je pokazala snažno antimikrobno dejstvo, boreći se protiv štetnih bakterija, gljivica i čak virusa Herpes simplex.

Majčina dušica je prirodni lek sa širokim spektrom pozitivnih dejstava na zdravlje i psihu, čineći ga korisnim dodatkom zdravom načinu života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.