U trendu

Svakog jutra jela je ovo za doručak, rezultat krvne slike je iznenadio i lekare

Konzumiranje ovog proizvoda ima mnoge pozitivne efekte, a zaštita „motora“ vašeg tela jedan je od njih

Iako možda preferirate žitarice ili voće za doručak, istraživanja su pokazala da bi zapravo jaja bila bolji izbor, jer štite srce.

U studiji koju je objavio „eLife“, učestvovalo je 4778 učesnika starosti između 30 i 79 godina. Njih 1377 ranije nisu imali kardiovaskularne bolesti, dok 3401 jesu i svi su upitani koliko često jedu jaja, kao i drugu hranu poput pirinča, mesa i povrća.

Kada su autori istraživanja pogledali krv ispitanika, otkrili su da oni koji su redovno jeli jaja, imaju više apolipoproteina A1 u svojim sistemima, što može dovesti do stvaranja molekula lipoproteina visoke gustine, koji pomažu u sprečavanju srčanog i moždanog udara.

Osim toga, oni kojima su jaja deo svakodnevne ishrane, imali su manje metabolita koji su povezani sa srčanim oboljenjima.

– Zajedno, naši rezultati daju potencijalno objašnjenje kako konzumiranje umerene količine jaja može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti – rekao je za eurekalert.org autor studije Canking Ju, vanredni profesor na Odeljenju za epidemiologiju i biostatistiku Univerziteta u Pekingu.

U isto vreme, Ju je priznao da je „potrebno više istraživanja da bi se potvrdile uzročne uloge koje lipidni metaboliti igraju u vezi između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar