U trendu

Sve više mladih boluje od raka debelog creva, a ovaj napitak bi mogao da bude razlog

Već znate da slatki napici mogu da povećaju rizik od raznih bolesti, ali nova studija ističe još jedan napitak: onaj gazirani koji može da pojača rizik od raka debelog creva, trećeg najčešćeg kancera koji se javlja kod žena i muškaraca. Rak debelog creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju pacijenata u Srbiji. Svake godine od ovog raka oboli približno 4500, a umre više od 3000 ljudi.

U studiji koja je objavljena u magazinu Gut, naučnici su koristili podatke već sprovedene studije, u kojoj je 96 000 žena prijavilo koji to napitak piju u upitniku koji im se davao svake 4 godine. Ispostavilo se da žene koje piju dva ili više zaslađena napitka tokom dana imaju čak dva put veće šanse da će se kod njih ranije razviti rak debelog creva (pre 50.-te godine života), u poređenju s onima koje su pile manje od jednog slatkog napitka nedeljno. Svaki napitak koji se popije tokom dana je povezan sa 16 posto većom šansom za razvojem zloćudne bolesti. Uz to, ako se svakodnevno konzumiraju takvi napici između 13. i 18. godine života, postoji čak i 32 posto veći rizik. Sveukupno je kod 109 učesnika studije otkriven rak creva u mlađem dobu

Ti napici uključuju gazirana pića, ali i ona koja to nisu ali imaju puno šećera ili fruktoze, poput voćnih napitaka, zaslađenih hladnih čajeva…, objasnio je to vođa studije Jinhee Hur, Ph.D., s katedre za ishranu na Univerzitetu Harvard.

Dok naučnici znaju da previše šećera može imati jako loš uticaj na zdravlje, i dalje ih je zanimalo šta to tačno iz takvih napitaka uzrokuje ranu pojavu raka debelog creva.

Hur misli kako i tvrda hrana s istim brojem kalorija pruža više zadovoljstva od slatkih napitaka, što može uzrokovati i gojaznost. To pak može dovesti do problema s insulinom i dijabetesa, a sve su to faktori za razvoj raka. Radi se o zapadnjačkoj hrani koja je većinom procesuirana i ima jako malo vlakana. Kako biste smanjili svoj rizik, zamenite zaslađena pića vodom ili mlekom, kafom i čajem bez šećera i dobro pazite šta jedete. Hur savetuje da se jede što manje crvenog mesa i onog prerađenog, koje je takođe povezano s razvojem raka debelog creva.

Napunite ostavu namirnicama koje imaju puno vlakana, poput semenki. Vlakna će pomoći pri kretanju probavnog sistema. Smatra da bi trebalo da budete i aktivni, pa pokušajte barem 150 minuta nedeljno da odvojite za aktivnost koju volite. Naravno, ne zaboravite na preventivne preglede, posebno ako imate istoriju bolesti u porodici. Ako primetite promene, ne ignorišite ih.

Simptomi raka debelog creva

Nažalost, simptomi raka debelog creva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti provoditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i analizu okultnog krvarenja, naročito ako su u pitanju visokorizične grupe. Ako se rak debelog creva otkrije ranije i lečenje započne odmah, on je izlečiv.

1. Umor

Jedan od glavnih simptoma raka debelog creva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan s hiljadama tegoba, stanja i bolesti, ali ako takođe osećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

2. Anemija

Nizak nivo hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog creva, a obična krvna slika može da pokaže jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blede desni, osećaj trnaca u rukama i nogama i umor. Ako je vaš lekar ustanovio da imate niski nivo hemoglobina, preporučuje se kolonoskopija i pregled gastrointestinalnog trakta, prenosi Ordinacija.hr.

3. Krvava stolica

Krv može biti posledica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji po pravilu prethodi raku debelog creva) ili nekog drugog zdravstvenog problema. Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je riječ i ignorišete prisutnost krvi u stolici, bez obzira o kojoj je količini reč. Ako je prisutna krv svetlo crvena, odmah se javite lekaru na pregled.

4. Promena rutine

Većina ljudi ima svoju rutinu pražnjenja creva. Ako ste odjednom promenili svoj „ritam“ ili bez očiglednog razloga imali dijareju, zatvor ili osećali dugotrajnu nadutost, javite se lekaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar