Svi ih koristimo ne sluteći da su – OTROVNI

Široka primena razređivača boja, uljanih ili nitro, može biti dovedena u pitanje zbog novih saznanja. Naime, otkriveno je da razređivači sadrže veoma toksične supstance, čije udisanje može biti smrtonosno.

Do sada se znalo da eventualni kontakt razređivača s ustima ili gutanje može biti smrtonosno. Međutim, sada je utvrđeno da i sama izloženost mirisu takođe može biti fatalna. Dokaz za takve tvrdnje su desetine smrtnih slučajeva samo u Americi. Njihova povezanost sa toksičnim isparenjem iz razređivača sasvim je očigledna.

Samo u februaru 2018. godine registrovana su 4 smrtna slučaja zbog trovanja isparenjima od razređivača. Kao glavni krivci navode se dve hemikalije u razređivačima – metilen–hlorid i n-metilpirolidon (NMP). Upotreba metilen–hlorida u razređivačima zabranjena je u Evropskoj uniji još od 2011. godine, dok u Americi još uvek nije.

Udisanjem ove hemikalija dospeva u krvotok gde usporava i zaustavlja rad srca. NMP je česta zamena za mentilen-hlorid jer se smatralo da je manje štetan. Međutim, pokazalo se da je i on veoma štetan, naročito za trudnice. Jedan dan izloženosti NMP-u kod trudnice povećava mogućnost za smrt fetusa. Takođe, utiče negativno i na plodnost muškaraca i žena, a duža i učestalija izloženost može oštetiti i nervni sistem.

Zvanične zdravstvene institucije predložile su vladi Amerike zabranu upotrebe navedenih hemikalija u razređivačima. Međutim, Trampova administracija je predložene zabrane odložila, pa se navedene hemikalije i dalje mogu naći u razređivačima. Neke trgovinske kuće, fabrike i gvožđare su posle objave o toksičnim razređivačima samostalno povukle iz prodaje proizvode sa navedenim hemikalija. To je izazvalo pozitivne komentare organizacija za zaštitu potrošača i zaštitu životne sredine koji pozivaju i sve ostale, a naročito velike trgovinske lance, da se uključe u bojkot ovih prizvoda ne čekajući zvanični dopis vlasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.