U trendu

Svi je izbegavaju a ova biljka moćnija je od bilo kog analgetika – smiruje jake glavobolje, čisti žuč…

Kopriva je jedna od najrasprostranjenijih biljaka u prirodi. Mnogi je ne vole zbog neprijatnog osećaja pečenja koji imamo ako je dodirnemo golom kožom.

Ipak, žara, kako se u narodu zove, predstavlja pravi spas kada su u pitanju mnoge bolesti. Svaki deo ove biljke je lekovit, od korena do cveta i svaki od njih treba da se nađe u našim kuhinjama.

Kopriva pomaže kod jakih glavobolja, a naročito se preporučuje ženama nakon porođaja. Ova „peckava“ biljka odlična je saveznica za čišćenje krvi, a pomaže i u snižavanju količine šećera u krvi, ali leči i upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva.

Poznato je i da pomaže osobama koje pate od reume, ali pomaže i u borbi protiv bolesti jetre i žuči, nesanice, tumora slezine.

Hemijski sastav:

List koprive sadrži organske kiseline slobodne amine, flavonoide, karotenoide, tanine, kumarine. Koren koprive sadrži polisaharide, lektine, kumarine, triterpene.

Upotreba:

List koprive se koristi kod pojačanih menstrualnih krvarenja i krvarenja iz hemoroida; kod povišenog nivoa šećera; za pospešenje lučenja mokraće. Koren koprive se koristi kod benignog i malignog adenoma prostate, prenosi Glossy.

Način pripreme i upotrebe čaja:

Jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena preliti sa 150 ml hladne vode, zagrejati do ključanja i posle 10 minuta procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Supenu kašiku lista koprive preliti sa 200 ml hladne vode, brzo zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar