U trendu

Svi se plaše hipertenzije, ali nizak pritisak je takođe veoma opasan: Ova 3 simptoma ne ignorišite

Svi strahuju od posledica povišenog krvnog pritiska, ali da li znate da i nizak može da bude izuzetno opasan i da predstavlja pretnju po život? Zašto je nagli pad krvnog pritiska opasan i kod kojih vrednosti treba pozvati hitnu pomoć, objasnili su kardiolozi Klivlendske klinike.

Opšte je prihvaćeno da „normalan“ krvni pritisak iznosi 120 sa 80, međutim kardiolozi se slažu da se ove vrednosti zapravo smatraju „idealnim“ i da su neka odstupanja dozvoljena. Pa tako se smatra i da je najniža vrednost koja se (u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja osobe) ne smatra opasnom je 90 sa 60, a gornja 140 sa 90.

Poznato je i da je naglo povećanje krvnog pritiska izuzetno opasno i može da izazove srčani ili moždani udar. Ali i nagli pad pritiska takođe nosi ozbiljne rizike. Tada dolazi do poremećaja u snabdevanju unutrašnjih organa krvlju, što može imati fatalne posledice.

„Pritisak ispod 90/60 je opasan jer je u takvoj situaciji poremećeno snabdevanje krvlju nekih organa i tkiva. Naglim padom pritiska ispod normale dolazi do neuhranjenosti organizma. Pre svega strada mozak, usled čega osoba može da izgubi svest. Tada dolazi do poremećaja u radu srca, bubrega i jetre“, kažu kardiolozi.

Kada se jave slabost, vrtoglavica, poremećaj koordinacije pokreta, neophodno je da se izmeri pritisak. Ako merač pokazuje vrednosti ispod 85/60, obavezno pozovite hitnu pomoć, kažu lekari. Postoje izuzetno opasne bolesti koje brzo napreduju, a koje se manifestuju niskim pritiskom.

„Kada je pritisak ispod 85/60, sve što se dešava u telu napreduje veoma brzo. Ako na vreme ne pozovete hitnu pomoć, postoji mogućnost da ovo stanje ima fatalne posledice i završi se smrću“, ističu kardiolozi i napominju da ipak sve zavisi od prvobitnog uzroka koji je izazvao pad pritiska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar