Svi treba da imamo ovih 7 čajeva u kući!

Različiti načini pripreme i različite priče o omiljenom napitku, a ovih 7 čajeva svaki dom mora da ima!

Postoje dve velike grupe čajeva – onaj koji se dobija od istoimene biljke i biljni ili voćni čaj koji se dobija od lekovitog bilja…

Osnovna razlika je što prva vrsta u sebi sadrži kofein i zbog toga se koristi kao stimulativno i umirujuće sredstvo. Biljni čajevi se najčešće koriste u lekovite svrhe. Osnovne vrste pravog čaja su crni, zeleni i njihova mešavina ulong.

Da bismo iz čaja izvukli ono najbolje, moramo ga pripremiti na odgovarajući način. Infuzi se izrađuju tako što se biljka prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji 10 minuta i ovo je najčešći način pripreme čajeva kod nas. Dekokti se izrađuju tako što se biljka prelije vrelom vodom i ostavi da ključa na povišenoj temperaturi. Macerati se izrađuje tako što se biljka prelije hladnom vodom i ostavlja se da odstoji na sobnoj temperaturi.

Osim ovih načina, svaka zemlja ima svoj poseban metod za pripremu. Neki od najpoznatijih su japanski i engleski. Japanska metoda podrazumeva da se ključala voda prohladi na 60 stepeni i tek onda se preliva čaj, a za englesku metodu je karatkeristično da je mera jedna šoljica = jedna kašika čaja.

Dodaci

Osim različite pripreme u različitim krajevima sveta, čaj se i služi uz razne dodatke. Neki od najpoznatijih dodataka su mleko, limun, rum, vanila, a od zaslađivača šećer i med. Ipak, med i limun nikada ne treba sipati u vruć čaj, jer se gube svi njihovi blagotvorni sastojci.

Sedam čajeva koje treba da ima svaka kuća:

Matičnjak, opušta i umiruje. Odličan je protiv nesanice i ne pije se ujutru, jer uspavljuje.
Hajdučka trava, jača opšti imunitet. Odlična je za žene, ali ne i za trudnice.
Majčina dušica, opušta stomak i relaksira organizam. Dobra je za kašalj, prehladu i bronhitis.
Divlji origano, prirodni antibiotik. Ulje divljeg origana je fantastičan antiseptik.
Kantarion, najbolji prirodini lek protiv depresije, a ulje je naročito lekovito za rane, ali je opasno izlagati ga suncu.
Lipa, čaj treba piti svakog dana uz parče hleba sa džemom od šljiva, jer je izuzetno zdravo.
Kamilica, može da se pije u svakom trenutku i bez ikakavih ograničenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.