U trendu

Svi znamo za crni, ali da li ste probali beli čaj? Ima neverovatno dejstvo na ljudski organizam

Svi ste čuli za kamilicu, nanu, bosiljak, crni čaj… a da li ste čuli za beli čaj? Beli čaj nudi neverovatnu zdravstvenu korist. Aktivni je sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda i koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini za razne tegobe.

Donosimo sedam zdravstvenih pogodnosti belog čaja

Antibakterijska svojstva

Beli čaj sadrži antibakterijska svojstva koja pomažu u zaštiti kože od mikroba i drugih bakterija. Konzumiranje belog čaja pomaže u zaštiti tela od infekcija koje uzrokuju mikroorganizmi i bakterije. Takođe, pruža olakšanje kod prehlade i gripa. Čak se i različiti proizvodi, kao što je sapun za ruke izrađuju uz korišćenja belog čaja kao glavnog sastojka.

Antioksidans

Beli čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv delovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu da nanesu mnogo štete telu i vašem DNK.

Dobar za kosti i zube

Studije su pokazale da oni koji konzumiraju beli čaj imaju bolju čvrstoću i gustinu kostiju. Beli čaj sadrži i flavonoide, tanine i polifenole koji pomažu u inhibiranju rasta različitih bakterija koje uzrokuju stvaranje plakova. Spoj fluorida u belom čaju, takođe, može da bude delotvoran u smanjenju zubnog karijesa ili propadanju zuba i usne duplje.

Poboljšava krvni pritisak i holesterol

Istraživanja su pokazala da beli čaj može da pomogne u razređivanju krvi i poboljšanju stanja arterija. Takođe pomaže u očuvanju zdravih i jakih krvnih sudova, što znači da može da smanji visoki krvni pritisak.

Gubitak težine

Studije dokazuju da konzumiranje belog čaja može da pomogne u sprečavanju adipogeneze, procesa stvaranja masnih stanica i može da kontroliše životni ciklus tih masnih stanica nazvanih adipociti.

Smanjuje rizik od raka

Studije su pokazale da je beli čaj potencijalno kemopreventivno sredstvo protiv raka, a njegov ekstrakt može da izazove staničnu smrt u karcinomu pluća. Takođe ima antimutagena svojstva. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se potvrdila antikancerogena svojstva belog čaja za druge vrste raka.

Štiti jetru

Beli čaj sadrži antioksidans katehin koji štiti jetru. Bolest jetre je rezultat oksidativnog stresa, a beli čaj pomaže da jetra ostane u dobroj formi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar