U trendu

Svima je dostupna, ali retko je koristimo: Ova začinska biljka čini čuda za naš organizam

Svima nam je poznata ona izreka “U svakoj čorbi mirođija“. Na osnovu toga može se zaključiti da je ova biljka začin koji se može mešati u većinu jela, a njenu aromu najbolje poznajemo iz kiselih krastavaca gde je obavezna. Ali, jeste li ste znali koliko je ova začinska biljka zaista zdrava?

Mirođija je začin iz porodice biljaka u koje spadaju lovorov list, peršun i kumin. Poreklo vuče s Mediterana, a s vremenom je popularnost njene arome poprimila planetarne razmere. Mirođija sadrži poprilične količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma i vrlo je bogata flavonoidima snažnim antioksidantima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva, piše B92.

Skoro svi delovi mirođije u lekoviti, može se sušiti ili koristiti u svežem obliku. Semenke mirođije su vrlo bogate flavonoidima, sadrže popriličnu količinu kalcijuma i njihovom redovnom upotrebom možete ojačati strukturu kostiju i preventivno delovati na nastanak osteoporoze.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava semenke ove biljke sprečavaju rast i razvoj bakterija u organizmu, a njima možete i rešiti problem lošeg zadaha za koji su glavni krivci upravo bakterije.

Vrlo su delotvorna pomoć u borbi protiv respiratornih upala i bolesti kao što su prehlada, grip, bronhitis. Ako imate problema s respiratornim bolestima pomešajte semenke mirođije s medom i uzimajte tri kašike dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar