Terapija poljupcem

Poznata je stvar da jedno od najstarijih sredstava za zavođenje – poljubac, pokreće u organizmu veoma složenu hemijsku reakciju koja deluje pozitivno i na dušu i na telo.

Kada se usne dveju osoba spoje u nežnom ili, još bolje, strastvenom poljupcu, u mozgu svake od njih započinje niz složenih bioloških i psihičkih procesa. Posle prvog osećaja zadovoljstva, sledi prijatan efekat analgetika, izazavan pojačanim lučenjem endorfina, supstance koja izaziva euforiju, stvara osećanje blaženstva i ublažava bol. Sve to stimuliše rad nadbubrežnih žlezda, koje tada počinju da luče adrenalin, a zna se da nema boljeg dopinga od onog koji pokreće adrenalinski skok.

Ubrzo skače krvni pritisak i znatno se pojačava rad srca (do 150 otkucaja u minuti). Poljubac je, dakle, neka vrsta prijatnog stresa za organizam. Naučnici tvrde (zbog toga su naučnici, na kraju krajeva) da postoje i drugi pozitivni efekti poljupca, jer on daje elastičnost i tonus mišićima lica.

Naime, kada se ljubimo, angažujemo čak 29 mišića (12 mišića usana i 17 mišića jezika), što je gotovo idealna gimnastička vežba tokom koje se sagoreva ogroman broj kalorija u samo jednom minutu. Naravno, sve to pod uslovom da je poljubac zaista strastven. Pošto postoji računica da svaki čovek u toku svog života razmeni dvadesetak hiljada poljubaca u proseku, možda bi se zbog svih tih pozitivnih efekata trebalo i više ljubiti.

Mada nije dobro povoditi se slepo za novim trendovima, tendencija da se poljupcima leče duševni nemiri trebalo bi da bude opšteprihvaćena jer je reč o akciji koja spaja korist za naš organizam i uživanje. Zato se bacite na poljupce i na taj način neutrališite sve negativne posledice svakodnevnih stresova kojima smo svi, hteli ne hteli, konstantno izloženi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.