Test od 20 sekundi odmah može da otkrije da li ste u riziku od moždanog udara

Japanski naučnici su razvili jednostavan test koji može da vam ukaže na rizik od moždanog udara, a veruje se da efikasno ukazuje na verovatnost šloga.

Ovaj test svako može da sprovede i kod kuće, a bazira se na ideji da je održavanje ravnoteže najbolji pokazatelj da mozak dobro funkcioniše.

Naime, svaka osoba bi trebalo da uspe da održi ravnotežu dok stoji na jednoj nozi više od 20 sekundi. A ako joj to ne pođe za rukom, preporuka je da se javi lekaru, osim ako za to nema drugi razlog kao što je primera radi povređena noga.

Jasuharu Tabara sa Univerziteta Kjoto bio je na čelu istraživanja u kome je učestvovalo 1300 ispitanika čiji je prosek godina bio 67. Zadatak je bio da svi stoje na jednoj nozi, otvorenih očiju i da održavaju ravnotežu 20 sekundi.

Posle ovoga usledila je provera njihovog mozga, a rezultati su pokazali da je više od 30 odsto učesnika koji su se mučili sa održavanjem ravnoteže, imalo neke probleme u mozgu. Ovaj vid testiranja naišao je na dobar prijem kod doktora.

I ranije su postojala istraživanja koja su dovela u vezu držanje tela i neravnotežu sa mogućnim abnormalnostima u mozgu, ali ovo je prvi test koji je dao tačan vremenski period pomoću kog se može odrediti šta je normalno, a šta nije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.