U trendu

Tihi simptomi anemije, ne smete da ih ignorišete

Anemija se definiše kao zdravstveni problem kada organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik po celom telu. Postoje mnoge vrste simptoma anemije. Neki ljudi, poput onih koji pate od anemije srpastih ćelija ili talasemije, anemični su od rođenja.

Njihova tela genetski nasleđuju poteškoće u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca ili specifičnih delova crvenih krvnih zrnaca. Ali najveći deo populacije postaje vremenom anemičan ukoliko ne konzumira dovoljno gvožđa ili vitamina B12, koji su, zajedno sa folatom, neophodni za proizvodnju zdravih crvenih krvnih zrnaca.

Zato neke od simptoma anemije nikako ne treba ignorisati.

Često vam se vrti u glavi i gubite dah

Bez dovoljno gvožđa ili vitamina B12 telo ne može da proizvede dovoljno specifične vrste proteina zvanog hemoglobin, koji je ključan za funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca. Hemoglobin, koji je toliko bogat gvožđem da krvi daje svoju crvenu boju, omogućava da se kiseonik veže za ćelije tako da ga ćelije mogu nositi u krvotoku kroz telo. Kada nema dovoljno gvožđa ili vitamina B12 da bi se stvorile adekvatne količine hemoglobina, neki delovi tela neće dobiti potreban kiseonik.

Rezultat: Neki simptomi anemije su takvi da ostajete bez daha i ponekad dobijate tako malo kiseonika da se osećate omamljeno ili da vam se vrti u glavi, prenose mediji.

Uvek ste tako umorni

Jedan od najčešćih (i najočiglednijih) simptoma anemije jeste opšti osećaj iscrpljenosti. Umor je uzrokovan istim procesom koji dovodi do gubitka daha i vrtoglavice: bez dovoljno gvožđa ili vitamina B12, nema dovoljno hemoglobina, i bez dovoljno hemoglobina, nema dovoljno kiseonika kao goriva za telo.

Osećate bol u grudima

Kada cirkuliše manje zdravih crvenih krvnih zrnaca, srce mora da radi još napornije da ih pokrene kroz telo. Kao rezultat toga, srce kuca brže nego što je normalno i možete početi da osećate napetost kao bol u grudima.

Šake i stopala su vam hladna

Ako primetite da su vam ekstremiteti hladniji nego inače, to može biti znak nedostatka gvožđa ili anemije. Razlog za to je zato što kada ste anemični, nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca u vašem telu. Gvožđe pomaže ovim krvnim ćelijama da isporučuju toplotu i hranljive materije ostatku vaših ćelija, tako da kada imate nedostatak, vi ste skloniji hladnoći.

Jake glavobolje

Većina nas povremeno dobija glavobolju, od stresa, nedostatka sna, bolesti i drugih razloga. Ali ako imate glavobolje više nego što je normalno za vas, možda je vreme da proverite nivo gvožđa. Niski nivoi gvožđa mogu da znače da nedovoljno kiseonika dopire do mozga.

Šta da radite ako ste anemični?

Ako imate neke od ovih simptoma anemije i smatrate da ste možda anemični, važno je da se konsultujete sa lekarom radi procene da biste tačno utvrdili koju vrstu anemije imate i šta treba da uradite da je izlečite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.