U trendu

Tihi srčani udar mnogi prebole na nogama, ovo su simptomi

Kad čujemo „srčani udar“ ta rečenica nas asocira na teško stanje. Međutim, bolest se možda neće manifestovati u obliku specifičnih simptoma, koje možda mogu da dovedu do određenih komplikacija i smrti. Srčani udar je prekid snabdevanja srca krvlju zbog arterijske tromboze.

Tipični simptomi: intenzivan bol iza grudne kosti, bol u levoj ruci, ramenu, levoj strani vrata, između lopatica. Napade pogoršava osećaj straha. Bol može trajati od 15 minuta do nekoliko sati.

„Tihi infarkt“ miokarda, simptomi:

Takozvani „tihi“ tip infarkta miokarda postaje sve češći, a pacijentima se dijagnostikuje bolest nekoliko meseci nakon napada.

Lažni simptomi: Ljudi često greše misleći da su bol u grudima, hladan znoj, vrtoglavica i otežano disanje specifični znaci infarkta miokarda. Srčani udar se može manifestovati tako nejasno da se pacijentu uopšte ne žuri da ode kod lekara. Na primer, simptomi se lako mogu zameniti sa digestivnom disfunkcijom.

Fizički umor se može shvatiti kao uzrok nedostatka sna. A blagi bol u grlu ili predelu grudnog koša pripisuje se žgaravici ili lošem varenju.

Statistike pokazuju da su predstavnici jačeg pola doživeli „tihi srčani udar“ 5 puta češće od žena, prenose mediji.

Prevencija „tihog srčanog udara“ podrazumeva zdrav način života i razumno vežbanje. Važno je biti svestan da zavisnosti (pušenje, alkohol i masna hrana) dovode do srčanog udara. Pored toga, povišen krvni pritisak, povišen holesterol i dijabetes povećavaju rizik od srčanog udara.

Dobro pazite na svoje zdravlje. Ne biste trebali zanemariti gore opisane simptome, što može ukazivati na to da osoba razvija „tihi“ srčani udar. Na kraju krajeva, kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti širom sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.