TikTok opet priskače u pomoć: Rešite se za nosa za samo 15 sekundi

Trenutno je sezona alergija, koronavirus je još uvek tu, a i respiratorni virusi. Što znači da mnogi imaju problema sa zapušenim nosom, jednim frustrirajućim i neprijatnim simptomom respiratornih problema. Začepljen nos ili nazalna kongestija je stanje zadebljane sluzokože nosa koje rezultira otežanim protokom vazduha.

Možda ćete se iznenaditi, ali na TikToku se brzinom svetlosti proširilo jedno neobično rešenje za ovaj problem. Naime, video na ovoj društvenoj mreži objavio je fizioterapeut Džejms Mur, a postao je popularan među brojnim korisnicima.

@wellandgood

#duet with @moorewellness Nasal congestion, be gone! #stuffynose #cold #iamwellandgood

♬ original sound – Moore Wellness

Mur u videu vrši pritisak na određene tačke na licu te tako deblokira nosni disajni put za nekoliko sekundi. Dva prsta desne ruke stavite na levu stranu nosa i pritisnite ga udesno. Palcem na levoj ruci pritisnite područje obraza levo od nosa prema unutra i prema gore. Zadržite ruke u ovom položaju 15 sekundi i dišite duboko kako biste otpušili zapušen nos, a po potrebi ponovite i na drugoj strani.

Iako ovaj trik zvuči zaista jednostavno, deluje li on zaista?

Deluje li trik za otpušavanje nosa?

Brojni korisnici su u komentarima ispod Mooreovog videa napisali da su isprobali trik i da pomaže.

– Ova tehnika koristi samomasažu kako bi se ublažio pritisak na sinuse – rekao je Mur za Shape.

– Kada imate pritisak i bol u sinusima, sinusi i mišići pored nosa mogu biti osetljivi i zategnuti. Pomeranjem nosa, a zatim masiranjem tih mesta, dolazi do boljeg protoka krvi i cirkulacije u licu. Ovo omogućuje mišićima/sinusima da otpuste pritisak, što potiče sinuse da izbace sluz – objasnio je Mur.

Ali da li ovaj lek protiv zapušenog nosa odobren od strane lekara kao efikasan?

– Čini se da ova metoda koristi načela sinusne akupresure, a to nije opisano u medicinskoj literaturi – kaže dr. med. Nikol Aronson, otorinolaringolog.

Međutim, akupresura sinusa nije ni opovrgnuta, napominje ona.

– Infraorbitalni nerv prolazi tačno kroz područje na obrazu gde se vrši pritisak. Stimulacija ovog nerva pritiskom može uzrokovati neke promene u čulu u delovima nosa kroz koje prolazi taj živac. To može biti razlog za privremeno olakšanje – kaže dr. Aronson.

Čvrstih dokaza o efikasnosti ovog trika nedostaje, ali sasvim je u redu da ga isprobate.

Da li je ovaj trik bezbedan?

Da, trik je bezbedan dok god ne primenjujete previše pritiska dok ga izvodite, prema dr. Aronson. Međutim, treba rešavati uzrok začepljenog nosa umesto da samo privremeno ublažite simptome.

– Korisno je shvatiti šta uzrokuje kongestiju kako biste pronašli najbolji lek – kaže dr. Aronson.

Na primer, ako su uzrok sezonske alergije, oralni lekovi mogli bi biti dobra opcija lečenja, predlaže ona. Međutim, ako imate nealergijski rinitis, što znači da imate zapušen nos, kijate i curi vam nos bez alergije, sprej za nos mogao bi da bude bolja opcija, dodaje dr. Aronson.

– Još jedna stvar koju smatram vrlo korisnom kada se proizvodi puno sluzi (tokom prehlade ili kada se alergeni u zatvorenom prostoru ne mogu izbeći) je ispiranje nosa fiziološkim rastvorom. Bez obzira na uzrok, hidratacija je neophodna za održavanje sluzi na najnižim mogućim nivoima – zaključila je dr. Aronson.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.