U trendu

Tinejdžer napravio program koji rak pankreasa otkriva za tri centa? (video)

Džek Andraka (Jack Andraka) ima samo 21 godinu, a već je jedan od vodećih istraživača raka u Americi. On je nedavno osmislio revolucionarni senzor, koji detektuje rak pankreasa u ranoj fazi.

Njegov izum meri nivo mesotelina u telu, koji je jedan od prvih pokazatelja da je ova bolest zahvatila organizam. Rekao je da je nakon smrti bliskog porodičnog prijatelja, koji je preminuo od kancera pankreasa, odlučio da će pronaći lek za tu bolest. Kaže da mu se ideja o patentu javila na času biologije.

Međutim, njegov patent nije dobro prošao. Neki naučnici su kritikovali izum, tvrdeći da mesotelin nije dobar indikator raka pankreasa, i da se nivo mesotonina u telu često ne razlikuje kod zdravih i bolesnih osoba.

Ipak, jedan deo javnosti smatra da je njegov patent odbijen zbog toga što bi takav način ispitivanja raka bio poprilično jeftin – košta samo tri centa, dok standardna procedura putem skenera američkom zdravstvenom sistemu donosi između 2000 i 5000 dolara po pregledu, prenose  mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.