U trendu

Toplotni udar: prevencija, simptomi i prva pomoć

Toplotni udar smatra se ozbiljnim oblikom povrede i svrstava se u hitne slučajeve.

Toplotni udar je rezultat dužeg izlaganja visokim temperaturama, najčešće u kombinaciji sa dehidratacijom. Takvo stanje urušava sistem za kontrolu temperature tela i u najgorem slučaju može ubiti čoveka ili nanati ozbiljna oštećenja na mozgu ili drugim unutrašnjim organima.

Iako toplotni udar, poznatiji u narodu kao sunčanica, uglavnom pogađa osobe starije od 50 godina ili malu decu, nije redak slučaj ni kod mlađih i odraslih osoba. Najčešće se javlja kao progresija blažih posledica vrućine poput toplotnih grčeva i nesvestice, ali može da udari i bez prethodnih upozorenja.

Medicinska definicija toplotnog udara: osnovna telesna temperatura veća od 40,5 stepeni Celzijusa sa komplikacijama centralnog nervnog sistema nakon izlaganja visokim temperaturama.

Drugi simptomi uključuju: mučninu, napade, konfuziju, dezorijentaciju, a ponekad gubitak svesti ili komu.

Osim navedenih, postoje i drugi mogući simptomi toplotnog udara:

pulsiranje i bol u glavi

vrtoglavica i ošamućenost

nedostatak znojenja uprkos vrućini

crvena, vruća i suva koža

slabost u mišićima ili grčevi

mučnina i povraćanje

ubrzani ili usporeni rad srca

ubrzano plitko disanje Saveti

Savetuje se svima da ukoliko posumnjaju da neko ima toplotni udar, odmah pozovu hitnu pomoć ili transportuju osobu u bolnicu. Svako odlaganje medicinske pomoći može biti fatalno.

Neophodno je i dok se čeka dolazak hitne pomoći pružiti prvu pomoć toj osobi. Osnovna stvar u pružanju pomoći jeste pomeriti osobu u hlad ili najbližu klimatizovanu prostoriju i oboriti telesnu temperaturu na makar 38 stepeni Celzijusa.

Hlađenje

Postoji više načina hlađenja osobe sa toplotnim udarom , u zavisnosti od situacije:

Namestite ventilator da duva u pacijenta dok ga rashlađujete sunđerom sa hladnom vodom ili baštenskim crevom

Ubacite osobu u tuš kabinu ili kadu i rashladite je hladnom vodom

Najefikasniji metod pružanja prve pomoći osobi sa toplotnim udarom jeste sa kesama leda. Postavite kese leda na vrat osobe, ispod pazuha i na preponama. Na tim mestima se nalaze veliki krvni sudovi blizu površine kože pa će njihovim rashlađivanjem temperatura tela najbrže pasti.

Zaključak

Sunce i lepo vreme, ma koliko bili primamljivi, mogu biti i veoma opasni. Ne potcenjujte vrućinu i ne precenjujte sebe i svoje mogućnosti na vrućini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)