U trendu

„Torlakova“ vakcina za dva-tri meseca

Institut „Torlak“ posle 15 godina ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa, a direktorka Instituta Vera Stoiljković najavila je danas da će se proizvoditi 100.000 do 150.000 doza i da će vakcina nakon dobijanja dozvole biti na raspolaganju građanima tokom oktobra ili novembra.

Prema njenim rečima, pojavila se potreba da se pogoni usklade sa proizvođačkom praksom i od 2009. godine „Torlak“ se priključuje projektu za globalni akcioni plan.

„Torlak je do kraja završio projekat i došao do svoje vakcije. Urađena su ispitivanja i dokazano je da je vakcina protiv gripa, trovalentna, bezbedna, efikasna i pokazala imunogenost“, rekla je Stoiljkovićeva za RTS.

Ona je navela da je vakcina trovalentna, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih rekacija već blagih, koje se ogledaju u pojavi crvenog kruga, blaže povišene telesne temeprature.

Institut je uključen i u borbu sa kovidom, a Stojiljkovićeva kaže da se dnevno testira 1.000 do 1.500 uzoraka.

„Svakodnevno vršimo nadzor nad gripom i u tom radu zatekao nas je mart mesec. Radili smo manji broj testova, a onda 350 u toku dana, a danas drugačijom organizacijom došli smo 1.000 do 1.500 reakcija“, rekla je direktorka „Torlaka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.