U trendu

Tri jednostavna načina na koja možete sniziti krvni pritisak zimi

Visoki krvni pritisak predstavlja rizik za zdravlje posebno zimi, a sve kao posledica virusa i bakterija, a i slava i praznika, a tu je i uticaj hladnog vazduha na krvne sudove. Na sreću, postoje stvari kojima možete uticati na kontrolu krvnog pritiska i očuvati svoje zdravlje i ove zime.

Savete daje Džoana Ven, savetnica za zdravlje i osnivač Spices & Greens koja ističe da je prioritet zdrava ishrana, odmor i kvalitetan san.

Pazite na zdravu ishranu

Ovaj bi savet mogao da bude najvažniji: kada je u pitanju celokupno zdravlje, pa i krvni pritisak, zapamtite da je ishrana uvek izuzetno važna.

Upravo zato Ven navodi da je najbolja stvar za kontrolu krvnog pritiska i zimi zdrava i pravilna ishrana. Savetuje da jedete puno svežeg povrća i voća, pazite na unos soli, a naravno da se treba i smanjiti unos procesuiranih namirnica koje su jako štetne za zdravlje. Savetuje da umesto soli koristite začine kako bi obrocima dodali ukusa ali i doprineli zdravlju organizma. Beli luk i paprika će pomoći kod regulacije pritiska, prenosi Ordinacija.hr.

Odmarajte

Zima može značiti i stres jer su u toku pripreme za praznike. Ipak, nikada ne bi trebalo da potcenjujete slobodno vreme koje možete iskoristiti za odmor i opuštanje. Upravo je odmor važan kako za mentalno zdravlje tako i za psihičko. Ako odmor smatrate prioritetom verovatno ćete i primetiti da će to uticati na visinu krvnog pritiska.

Ven savetuje da isprobate aktivnosti koje umiruju, poput meditacije i joge koja će opustiti mišiće i smanjiti nivo stresa, dva važna faktora za snižavanje krvnog pritiska.

Kvalitetan san

Osim opuštanja, važno je i dozvoliti sebi da se dobro odmorite tokom noći. Manjak sna povezan je s povećanim rizikom za srčane bolesti, šećernu bolest, gojaznost, bubrežne bolesti, razvoj demencije i ono što je posebno aktuelno manjak spavanja rezultira slabijim imunitetom!

Kako prepoznati da patite od manjka sna? Tokom dve nedelje vodite evidenciju koliko sati spavate. Ako spavate prosječno manje od sedam sati, u manjku ste spavanja. Rešenje je na dohvat ruke – spavajte, nadoknadite izgubljeno vreme spavanja i nakon desetak dana primetićete razliku.

Ven savetuje dodatne promene: Pre odlaska u krevet isključite sve aparate, to se odnosi na i na mobilni i laptop. Spavajte u nešto hladnijoj prostoriji, a prethodno možete koristiti neke od vežbi za relaksaciju poput istezanja i joge kako bi se opustili, a tako i kontrolisali stres, što će sve voditi do poboljšanja slike krvnog pritiska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar