U trendu

Tri simptoma tihe smrtonosne bolesti koja se mogu primetiti na stopalima

Kardiovaskularne bolesti odnesu skoro 18 miliona života širom sveta svake godine, a nazivaju ih tihim ubicom zbog suptilnih znakova koje je teško rano otkriti. Međutim, rano prepoznavanje moglo bi spasiti mnoge živote, a neki simptomi na stopalima mogli bi signalizirati njihovo smrtonosno prisustvo, prenosi Mirror.

Američka akademija za dermatologiju ističe da postoje tri glavna simptoma koja upozoravaju na kardiovaskularne probleme i koja se mogu uočiti tokom pregleda stopala i prstiju.

Oticanje stopala

Otečena stopala, zajedno sa otečenim nogama i gležnjevima, jedan su od simptoma srčanih oboljenja. Stanje koje se medicinski naziva edem može da sugeriše da vaše srce ne radi kako treba.

Mnoge srčane bolesti uzrokuju nakupljanje tečnosti u vašim stopalima i potkolenicama. Kako se tečnost nakuplja, možda ćete videti otok koji se može proširiti sve do natkolenica i prepona, upozorava AAD.

NHS navodi da ovi oticanje mogu biti „bolji ujutru i lošiji kasnije u toku dana“.

Plavi prsti

Plavi prsti mogu biti znak začepljenih krvnih sudova. „Kada vam je jako hladno, vaša koža može postati plava (ili ljubičasta)“, objašnjava AAD. „Ako vam je deo kože plav (ili ljubičast) kada vam je toplo, to može biti znak da vaša krv ne dobija dovoljno kiseonika.

Sindrom plavog nožnog prsta nastaje kada je jedan ili više krvnih sudova blokirano. Bez intervencije, nedostatak kiseonika može dovesti do smrti kože i tkiva. Ovo stanje je medicinski poznato kao cijanoza, prenosi N1.info.hr.

Bolne kvržice na prstima

Ove kvržice, poznate kao Oslerovi čvorovi, mogu se pojaviti i na vašim prstima. AAD navodi: „Ako imate srčanu infekciju poznatu kao infektivni endokarditis, ove bolne kvržice mogu se razviti u vašim prstima na rukama, nogama ili oboje. Kvržice mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.“

„Dok kvržice nestaju same, pacijentima je potreban tretman za infekciju. Pošto je ova infekcija bakterijska, antibiotici je često mogu lečiti. Ponekad je neophodna i operacija.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.