Trikovi protiv glavobolje

Glavobolja ume da bude prava muka. Pored toga što je izuzetno neprijatna kao stanje, skoro da nema jasnih razloga zbog kojih ona nastaje, a trebalo bi pronaći adekvatan način kako bi se ona otklonila i da biste se opet osećali dobro. Hm! Ako često patite od glavobolje, sledeći put kad osetite da se približava kriza, nemojte gubiti kontrolu. Probajte da savladate to neprijatno stanje zbog kojeg „gubite glavu“.
Ako mislite da vas je glava zabolela zbog stresne situacije, pokušajte da se udaljite od izvora stresa. To je bar jednostavno i lako. Ukoliko ste tabletoman, i tu se rešenje javlja samo od sebe. Uzmite običan lek protiv glavobolje za koji vam nije potreban recept. Ako pak niste pristalica hemijskih pomagala, izađite na vazduh i dišite duboko, ili lezite, pokušajte da dremnete i dišite duboko. Ukoliko su bolovi koje osećate ozbiljni, opružite se i stavite toplu oblogu na potiljak i ramena, ili zamolite nekoga da vam izmasira potiljak i rameni pojas.
Prevencija je takođe adekvatan lek. Glava će vas ređe boleti ako na prvom mestu vodite zdrav način života. Spavajte sedam do osam sati dnevno, svakoga dana radite lake gimnastičke vežbe, redovno po deset minuta, i pazite na ishranu: izbegavajte tešku hranu, čokoladu, alkohol i zadimljene prostorije. Glavobolje ponekad umeju da budu veoma jake i da ometaju normalno obavljanje posla i svakodnevnih aktivnosti.
Ukoliko bolovi budu trajali više od 24 časa i ne smanje se ni nakon uzimanja lekova, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom. Glavobolje praćene vrtoglavicom, mučninom ili povraćanjem nisu nimalo naivna stvar, a ako je sve to praćeno povišenom temperaturom ili bolovima u potiljku, moguće je da imate ozbiljnijih zdravstvenih problema od onih koji se mogu prokomentarisati uz snuždenu grimasu lica i jedno kratko: „Boli me glava.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.