U trendu

Trikovima protiv bolova u leđima

Bol u leđima predstavlja tegobu čiji je najčešći uzrok savremeni način života i rada i od njega pati sve veći broj mladih ljudi. Pod savremenim načinom života podrazumevamo nervozu, žurbu, previše sedenja, premalo fizičkih aktivnosti, nepravilnu i neredovnu ishranu, nedovoljno i nepravilno spavanje…
Usled nepravilnog položaja tela i same težine tela, kičma trpi najveće opterećenje, pa se samim tim često javljaju i bolovi.
Navešćemo nekoliko trikova (načina ili saveta) kojima možete sprečiti ili smanjiti povremeni bol u leđima.
Udobne cipele sa čvrstim đonom i anatomski uložak uz pravilno hodanje predstavljaju pola posla u borbi protiv bolova u leđima.
Jačajte trbušne mišiće vežbanjem jer su upravo jaki trbušni mišići presudni za očuvanje kičme.
Ranac je veoma pogodan za duže nošenje nekih tereta, a mnogo manje i pravilnije opterećuje kičmu nego kada se stvari nose u ruci.
Nošenje tereta – ne morate nositi sve u jednoj ruci. Podelite teret u dva manja "kompleta" pa nosite po jedan u svakoj ruci.
Nepravilno dizanje tereta savijanjem tela opterećuje kičmu. Zato teret treba podizati iz čučećeg položaja (sa razmaknutim nogama).
Izbegavajte nagle pokrete tela kao što su naglo ustajanje iz kreveta ili iz stolice. Pokrete izvodite umereno, uz oslanjanje na ruke i uz prethodno razgibavanje ili zagrevanje.
Ne izvijajte telo dok nešto nosite ili podižete, već se okrećite stopalima.
Dugotrajno nepravilno sedenje je "smrt za kičmu". Zato pored kompjutera ili radnog stola sedite u anatomskoj stolici ili nešto podmetnite da biste sedeli uspravno.
Pauza tokom dugog sedenja je veoma korisna. Povremeno ustanite i prošetajte i usput se razgibajte.
Prilikom dugog sedenja kolena treba da vam budu savijena pod pravim uglom. Možete staviti i podmetač pod stopala kako bi telo zauzelo pravilan položaj.
Dugotrajna vožnja automobilom je napor za kičmu, pa zato pre sedanja u automobil podesite sedište da ne biste sedeli zgrčeno. Povremeno pravite pauze za odmor i šetnju. Pri ulasku a naročito pri izlasku iz automobila izbegavajte nagle pokrete i zauzmite pravilan položaj kako se ne biste "uklještili" ili "istegli".
Bavljenje sportom treba da bude redovno, a ne povremeno "iz sve snage". Pre početka bavljenja sportom, obavezno je zagrevanje i razgibavanje.
Prilikom dugotrajnog hodanja pravite kraće odmore u sedećem položaju.
Dugotrajno stajanje treba povremeno prekidati kraćom šetnjom ili sa malo sedenja.
Ne dižite sami glomazne i teške stolove, stolice ili fotelje, jer su to najčešći uzroci povreda leđa.
Ukoliko neki posao obavljate samo jednom rukom, pravite češće pauze, pa razgibajte i drugu ruku i celo telo.
Loš položaj pri spavanju promenite udobnijim jastukom ili tvrđim madracem, jer previše mek ležaj i predebeo jastuk opterećuju kičmu i smanjuju efekat odmora.
Ukoliko radite neki posao tako da vam se leđa greju a posle ohlade, na leđa, ispod majice (košulje), stavite peškirić ili neku krpu koja će se od znoja natopiti. Kada završite posao, peškirić izvadite i neće biti hlađenja niti bolova.
Obloga od mokrog vrućeg peškira kao hidroterapija može umanjiti bol u leđima.
Ukoliko vas bole leđa, pokušajte sa jednim receptom koji ponekad ima efekta. Pre spavanja, na bolno mesto stavite najlon kesu. Posle nekoliko sati, to mesto će se ugrejati, upariti i oznojiti. Uklonite kesu, taj deo tela obrišete i bol će se smanjiti.
Plevljenje korova ili sađenje bilja treba raditi klečeći ili čučeći, a ne savijanjem leđa.
Za radove u bašti koristite alatke sa dovoljno dugačkom drškom kako ne biste previše i predugo bili u savijenom položaju.
Izbegavajte dugo povijanje tela nad kadom ili lavaboom (pranje zuba, brijanje…), već ili podesite položaj tela ili podesite visinu lavaboa.
Kućne poslove ili podelite u dva dela ili ih radite sedeći (peglanje, šivenje…).
U kuhinji radna površina treba da ima visinu koja odgovara osobi koja radi u kuhinji.
Ukoliko često imate jake bolove u leđima, ipak se treba konsultovati sa lekarom, jer vam on može otkriti uzroke jakih bolova i preporučiti terapiju.

4 komentara
 1. Marija Vučetić

  Slažem se da tekst daje korisne preporuke, ali koliko nas realno može svega da se pridržava… Ja sam majka i zaposlena sam, posao koji radim vezuje me za stolicu po 9 sati dnevno… Imala sam problem sa bolom u donjem delu leđa, jer sam nekada sedela u kontinuitetu i po nekoliko sati, da i ne primetim. Na sreću, reagovala sam na vreme i počela da vežbam sa trenerom kako bih ojačala mišiće leđa. Ipak, dva termina nedeljno nije dovoljno. Prijateljica koja je znala da imam problem i koja živi u inostranstvu mi je donela na poklon jastuk za aktivno-dinamičko sedenje. Rekla mi je da su kod nje svi primenjuju metode za zdravo sedenje i da su svi „poludeli“ za tim jastucima. Bila sam skeptična, ali sam probala i evo koristim ga već skoro godinu dana. Potpuno sam fascinirana! Potpuno mi rastereti kičmu i čak i sada kada mi se desi da sedim duže u kontinuitetu, prilikom ustajanja ne osećam onaj tup bol u donjem delu leđa. Moj jastuk je Togu, prave ga Nemci i kada sam ih posle istraživala videla sam da su oni baš specijalizovani za te terapeutske stvarčice.. Skoro sam čula da je neko i kod nas počeo da uvozi Togu. Tako da, svaka čast, svima toplo preporučujem, preporodićete se.

 2. Jelena Milčić

  Imam potpuno identične simptome kao Danijela Radisavljević, bila par puta na raznim terapijama, trenutno mi je bolje, ali nakon nekog vremena sve se vrati, i čini mi se sve jačim intenzitetom, dešava mi se da od straha ne smem da izađem, a putovanja su nezamisliva. Volela bih da mi Danijela ukratko u poruci napiše kako je sve to prevazišla i uz pomoć kojih tableta, pošto je i moja borba jako duga.

 3. Marija V

  Dodatni savet: prilikom ručnog pranja veša umesto pranja u kadi, kada je savijanje neophodno, perite veš u lavabou ili u lavoru, na podu, čučeći. Na taj način ćete izbeći dugotrajno savijanje nad kadom i bol u leđima.

 4. Jelena Barjaktarović

  Vrlo koristan tekst sa odličnim savetima. Svako može nešto da primeni prema svojim godinama. Po zanimanju sam bila prof. fizičkog vaspitanja.

Napišite komentar