U trendu

U velikom riziku od ove opake bolesti – mladi, a uzrok…

Preterana kilaža i gojaznost nose sobom ozbiljne rizike po zdravlje. Iako su se rizici uglavnom vezivali za starije osobe, nova istraživanja pokazuju da sve više mladih boluje od raznih bolesti, i to usled prekomerne telesne težine – gojaznosti.

Jedno od najzastupljenijih oboljenja zbog gojaznosti jeste hronična bolest bubrega. Ona se češće manifestuje kod starijih osoba, ali poslednji podaci pokazuju da su i mlađe osobe u ozbiljnom riziku od ove bolesti.

Analizom podataka iz Amerike, kod 7000 osoba starosti od 20 do 40 godina, otkriven je rizik od 6% kod osoba bele i crne rase, a čak 11% kod latino rase – ispitanici su imali problem sa bubrezima u smislu povišenog nivoa albumina (proteina) u urinu. To je znak da bubrezi ne funkcionišu normalno, što predstavlja rizik za hroničnu bolest.

Problem je što samo 5% mlađih osoba sa albuminarijom ima dijagnozu bolesti bubrega. Nažalost, zdravstveni radnici retko identifikuju ovu bolest kod mlađih osoba, iako je čak trećina Amerikanaca tokom života u riziku od hronične bolesti bubrega.

Ništa bolja situacija nije ni u Evropi ni u našoj zemlji. Fizička neaktivnost mladih i sve više brze nezdrave hrane dovodi do gojaznosti, a problemi sa bubrezima javljaju se i pre pojave visokog krvnog pritiska ili dijabetesa, koji se obično vezuje za gojaznost.

Na kraju zdravstveni stručnjaci savetuju sve, a naročito mlađe osobe, da obrate pažnju na svoju ishranu, telesnu težinu i svoju fizičku aktivnost kako ne bi povećali rizik od gojaznosti, odnosno rizik od bolesti koje izaziva gojaznost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.