U zatvoru zbog nevakcinacije sina: opravdanje i obrazloženje?

Nedavno je jedna majka, iz američke države Mičigen, sudskim nalogom poslata u zatvor zbog odbijanja da vakciniše svog sina.

Ova majka se sakrivala, ali je osuđena zbog nepoštovanja suda i sudske odluke na sedam dana zatvora. Ovu vest je nedavno objavio časopis „Vašington post“.

Odluka suda o vakcinaciji njenog devetogodišnjaka izdata je pre godinu dana, a njen advokat je potpisao to naređenje. Pošto ovu odluku nije realizovala tokom godinu dana, izrečena joj je zatvorska kazna.

Majka obrazlaže svoju odluku: „Ja sam dobra majka koja se brine o svojoj djeci, njihovom zdravlju i njihovom blagostanju. Ako moje dete mora biti vakcinisano, ja to ne odobravama i nisam ga vakcinisala. Ja to sebi ne bih sama učinila i smatram da ni dete ne treba da se vakciniše.“

U izjavi za štampu rekla je da ona nije protiv vakcinacije u potpunosti, ali smatra da se u ovom slučaju radi o njenom izboru. Njeno je mišljenje da ima pravo na svoje izbore kao majka, pa tako može da ima pravo i na medicinske izbore za svoje dete.

Presuda je doneta kao posledica suđenja sa bivšim mužem koji je želeo da se dete vakciniše, a majka to nije dozvoljavala.

Sudija koji je doneo presudu govorio je o tome da razume da ona voli svoju decu, ali da ona ne razume da sin ima dva roditelja i da i otac ima pravo na odluku. Želja oca da dete bude vakcinisano u skladu je sa američkim propisima, dok je želja majke suprotna zakonu tako da dete treba da bude vakcinisano.

Obrazloženje

Presuda dolazi zato što su, i u Americi, pojedini roditelji protiv vakcinacije dece i odbijaju imunizaciju svoje djece, navodeći zabrinutost da bi vakcina mogla naneti štetu njihovoj deci i potencijalno dovesti do autizma.

Sud nije usvojio obrazloženje zato što ovakve tvrdnje nisu u skladu sa medicinskim dokazima. Zvaničnici javnog zdravlja u Americi upozoravaju da je „trend nevakcinisanja dece“ izazvao povećanje broja obolele dece od bolesti koje se sprečavaju vakcinom, što je uzrokovalo i povećanje broja obolele dece od malignih bolesti.

Napomene

Podsećamo da i u našoj zemlji postoji „trend da se deca ne vakcinišu“ koji je u suprotnosti sa važećim zakonima i medicinskim dokazima.

„Pravo na izbor“ nije „pravo“ ako time ugrožavamo zdravlje svoje dece i zdravlje druge dece jer nevakcinacija ugrožava svu decu i to za ceo život.

Mnogi zaboravljaju koliko je samo u našoj zemlji dece bilo bolesno i umiralo do pre samo 50 godina od bolesti kojih zahvaljujući vakcinaciji dece sada nema (male boginje, zauške, rubeola, difterija, tetanus, veliki kašalj, dečija paraliza, tuberkuloza, hepatitis B, hemofilus influenca…).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.