U trendu

Ublažite simptome PMS jednostavnom rutinom

Predmenstrualni sindrom je stanje u kojem se žene susreću sa promenom hormona, što u njihovom telu dovodi do bola, neprijatnosti i emocijalnog dizbalansa. Ponekad žene simptome PMS-a trpe sedam dana pred ciklusa, a ponekad deset dana ranije što je frustrirajuće i može ih ometati u svakodnevnici.

Omega-3 masne kiseline

Nedostatak Omega-3 masnih kiselina u telu znatno pospešuje osećaj nemira, nervoze, anksioznosti ali i depresiju i time pogoršava naše psihičko zdravlje. Povišen nivo hormona tokom PMS-a svakako nas čini nervoznim, ukoliko nam fale Omega-3 masne kiseline teže ćemo se izboriti sa negaitivnim emocionalnim stanjem. zato unosite Omega-3 masne kiseline putem ishrane i primetićete da su PMS simptomi znatno manji.

Naspavajte se

Nedostatak sna može pogoršati simptome PMS-a, zato lekari savetuju da poslušate svoje telo i ako je moguće ranije odete u krevet. Najbolje je stvoriti rutinu odlaska u krevet koja će vam služiti iz dana u dan, ali ako ne možete zbog posla onda se naspavajte tokom PMS-a. San će vam pomoći da regenerišete telo i prikupite izgubljenu energiju.

Fizička aktivnost

Tokom fizičke aktivnosti telo luči veće količine hormona sreće koji čine da se osećamo dobro nakon treninga, pritom se pospešuje cirkulacija tako da se neutrališe neprijatna groznica sa kojom se možete boriti pred menstruaciju. Razmislite u takvim trenucima o jogi, jednostavnim vežbama istezanja, vožnji bicikla, rolera ili jednostavnoj šetnji.

Biljni čajevi

Najčešća greška koju pravimo prema mišljenju stručnjaka je konzumiranje dodatne šoljice kafe kada osetimo umor i razdražljivost. Zapravo kofein podstiče stvaranje hormona stresa u telu koji nas razbuđuje. Umesto kafe popijte biljni čaj, od nane ili kamilice ugrejaće vas i umiriti simptome predmenstrualnog sindroma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.