Ubod stršljena: kako spasiti život?

Vladan Marković, odbornik u skupštini Užica doživeo je anafilaktički šok, kao alergijsku reakciju na ubod insekta i teško da bi mu pomogli i da se zatekao u zdravstvenoj ustanovi a ne u selu gde se odmarao, tvrde lekari.

U slučaju uboda insekta, osetljiva osoba sama sebi treba da ubrizga adrenalin.

Vladan Marković (43), odbornik vladajuće koalicije u gradskoj skupštini Užica, preminuo je preksinoć od posledica uboda stršljenova. Na Markovića su, u sredu predveče, prema nezvaničnim saznanjima, dok se vraćao kući u Zlodolu posle branja malina, nasrnuli stršljenovi. Sav izboden po glavi uspeo je da dođe do kuće svoje tetke, kojoj je rekao šta se dogodilo i da se guši, a ona je potom pozvala Hitnu pomoć iz Bajine Bašte.

– Čim smo u 19.10 časova dobili poziv za pomoć pacijentu koji gubi svest i povraća krv jer su ga izbole pčele, kako je prvobitno javljeno, znali smo da je kritično i urgentno. Naš sanitet je u rekordnom roku, za oko šest minuta, prešao trinaest kilometara do Zlodola, sela u kojem je pacijent iz Užica bio na odmoru. Bio je bez pulsa i svesti, ekipa ga je odmah na imanju reanimirala pun sat, ali je već bilo kasno. Doživeo je anafilaktički šok, kao alergijsku reakciju na ubod insekta i teško da bismo mu pomogli i da se zatekao u zdravstvenoj ustanovi – objašnjava dr Stojanka Đurić, direktorka Doma zdravlja „Evelina Haverfild”.

Ubod stršljena obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, u pojedinim slučajevima, kao što se desilo kod Markovića, alergijska reakcija na otrov je opasna po život.

(D. D. „Politika“)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike