Umor zbog sedenja

Ako se vaš rad na poslu sastoji od osmočasovnog sedenja za kompjuterom ili je u pitanju nešto drugo zbog čega u toku celog radnog vremena ponavljate iste pokrete, u opasnosti ste da se povredite. Tu nije reč o klasičnim povredama (lomljenje noge ili nešto slično) već o oštećenju očiju, vrata, leđa, ramena i uopšte mišića tela. Da biste smanjili mogućnost pojave deformiteta, morate se zaštititi.

Podignite stolicu na kojoj sedite, neka vam noge budu u stalnom kontaktu sa podom, i trudite se da spustite tastaturu malo niže, jer ćete tako sprečiti bolove u ramenima. Obavezno nabavite fiksnu slušalicu umesto klasične ili se za razgovore služite interfonom kako ne biste dovodili svoje telo u nezgodan položaj kriveći glavu dok istovremeno obavljate jedan posao i razgovarate sa nekim poslovnim partnerom preko žice.

Da biste izbegli probleme sa vidom, stavite svetlo pored ekrana računara, probajte da sedite što dalje od monitora i što kraće gledajte u monitor ispred sebe. Obavezno idite na redovne kontrole kod oftalmologa da biste svojim očima pomogli na vreme ako to eventualno bude bilo potrebno.

Kada su pitanju bolovi u zglobovima, povećajte broj pauza između kucanja, a trudite se da tokom kucanja uposlite samo prste, a ne i zglobove. Ne bi bilo loše i da naučite neke lagane vežbe koje će vam poboljšati cirkulaciju krvi u rukama. Kada uspete da ove stvari pretvorite u svakodnevnu radnu naviku, smanjićete opasnost od eventualnih povreda na poslu koje samo naoko mogu da izgledaju bezopasno.

Bez obzira na to što ne izlažete telo rizičnim kretnjama, ono je dovedeno u opasnost dugim sedenjem koje od vas zahteva vaš kancelarijski posao, a posledice toga su deo rizika na koji morate računati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.