Upala bešike: Moćni prirodni antibiotik koji skoro uvek pomaže

Ko god je imao upalu bešike, zna koliko ona može da bude bolna i uporna. Prisutan je osećaj kao da morate da mokrite iako to nikako ne uspevate, probadajuća bol i pritisak. I nakon što se uspete da izvršite nuždu, osećaj je izrazito bolan. Ali neki prirodni antibiotici mogu efikasno pomoći kod upale bešike.

Za infekcije urinarnog trakta, odnosno upalu bešike u 90 posto slučajeva krivcem se smatra uropatogena bakterija E. coli. Ali kako biste je se rešili na prirodan način, donosimo vam jedan od najpopularnijih prirodnih antibiotika, koji bi već nakon prvog korišćenja trebalo da ukloniti taj neprijatni problem. Iako  mnoge bakterije ponekad znaju da se vrate poput bumeranga, neki prirodni lekovi mogli bi to da spreče.

Recept za prirodni antibiotik za upalu bešike

Pomešani u pravoj razmeri, korijen peršuna, limun, med i maslinovo ulje svojim moćnim antibiotskim i antivirusnim delovanjem ukloniće dosadnu bakteriju.

Potrebni sastojci:

250 g korena peršuna
250 g limuna s korom
250 g meda (po mogućnosti od žalfije)
2 dl maslinova ulja

Priprema:

Peršun i limun s korom treba sitno naseckati, a zatim sve sastojke, uključujući med i maslinovo ulje, ubaciti u blender i miksati.

Dobićete kašastu masu koju treba čuvati u frižideru. Svako jutro treba uzimati jednu supenu kašiku, piše Zadovljna.hr.

Nakon što potrošite celu napravljenu količinu, bakterije više ne bi trebalo da bude.

Napomena: Med bi bilo dobro nabaviti kod proverenog pčelara, limun bi svakako trebalo da bude organski neprskani. Ako limun ipak kupite u prodavnici, stavite ga da odstoji u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone. Nakon toga ga dobro isperite.

Šta još možete da uradite za svoju bešiku i urinarni trakt:

1. Pijte dosta vode

Premda ovo ne zvuči kao neki poseban lek, upravo je dovoljan unos tečnosti nešto najvažnije što možete da uradite za svoju bešiku.

Osim što voda može pomoći da “isperemo“ bakteriju, još je važnije što ćete prilikom mokrenja imati šta da izbacite iz sebe. Uzimajte preporučenih 8 čaša vode, pa čak i više, i to će ubrzati proces “čišćenja“ od bakterija.

2. Idite redovno u toalet

Nemojte zadržavati mokraću ili odlagati odlazak u toalet. Naime, zadržavanjem pomažete bakterijama da se još više razmnože. Redovnim odlaskom u toalet smanjujete njihov broj i šansu da se infekcija razbukta.

3. Pijte čaj od peršuna

Peršun deluje kao diuretik, a osim što je napitak osvežavajući, ubrzaće proces ozdravljenja. Kako biste ublažili ili sprečili urinarnu infekciju, potrebno je piti čaj od peršuna. Za čaj su potrebne dve male kašičice suvog peršuna i 250 ml vode. U ključalu vodu stavite peršun i pustite da odstoji 6 do 10 minuta.

4. Grickajte krastavac

Zahvaljujući velikoj količini vode koju sadrži, to povrće je idealno za “čišćenje“ bešike. Osiguraće vam dovoljno tečnosti i pomoći da se lakše rešite bakterija.

5. Zagrejte donji deo tela

Kod urinarne infekcije stomak nije samo bolan prilikom mokrenja. Infekcija može uzrokovati konstantnu neprijatnost bol u donjem delu. Kako biste sebi olakšali, može pomoći toplota koja će opustiti mišiće i otkloniti grčeve koji uzrokuju bol. Za to vam može poslužiti topli termofor.

6. Pijte sok od brusnice

Brusnica se često koristi u lečenju bolesti urinarnog trakta. Sastojak iz brusnice zaslužan je za sprečavanje prianjanja bakterije E. coli na membranu bešike i njenog daljeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dve čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.

Savet plus:

Izbegavajte čokoladu, kofein i citruse jer oni mogu uzrokovati iritaciju membrane bešike i pomoći bakterijama da lakše uđu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.