U trendu

Upala bešike: Moćni prirodni antibiotik koji uvek pomaže

Ko god je imao upalu bešike, zna koliko ona bolna i uporna može da bude. Prisutan je osećaj kao da morate da urinirate iako to nikako ne uspevate, probadajući bol i pritisak. I nakon što se uspete da se pomokrite osećaj je izrazito bolan. Ali neki prirodni antibiotici mogu efikasno pomoći kod upale bešike.

Za infekcije urinarnog trakta, odnosno upalu bešike u 90 posto slučajeva krivcem se smatra uropatogena bakterija E. Coli. Ali kako biste je se rešili na prirodan način, donosimo vam jedan od najpopularnijih prirodnih antibiotika, koji bi već nakon prve kure trebalo da ukloni taj neprijatan problem.

Iako mnoge bakterije ponekad znaju da se vrate poput bumeranga, neki prirodni lekovi mogli bi to da spreče.

Kada se udruže četiri prirodna sastojka, svaki sa svojim blagotvornim delovanjem, dobijamo moćni lek, koji pomaže i onima koji su se godinama uporno borili protiv bakterije E. Coli, prenosi Zadovoljna.hr.

Recept za prirodni antibiotik protiv upale bešike

Pomešani u pravom odnosu, koren peršuna, limun, med i maslinovo ulje svojim će moćnim antibiotskim i antivirusnim delovanjem ukloniti dosadnu bakteriju.

Potrebni sastojci:

250 g korena peršuna
250 g limuna s korom
250 g meda (po mogućnosti od žalfije)
2 dl maslinovog ulja

Priprema:

Peršun i limun s korom treba sitno naseckati, a zatim sve sastojke, uključujući med i maslinovo ulje, izmiksati u blenderu.

Dobićete kašastu masu koju treba čuvati u frižideru. Svako jutro treba uzimati jednu supenu kašiku.

Nakon što potrošite celu napravljenu količinu, bakterije više ne bi trebalo da bude.

Napomena: Med bi bilo dobro nabaviti kod proverenog pčelara, limun bi svakako trebalo da bude domaći neprskani. Ako limun ipak kupite u prodavnici, stavite ga da odstoji u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone. Nakon toga ga dobro isperite.

Šta još možete da uradite za svoju bešiku i urinarni trakt?

1. Pijte dosta vode

Premda ovo ne zvuči kao neki poseban lek, upravo je dovoljan unos tečnosti nešto najvažnije što možete učiniti za svoju bešiku.

Osim što voda može pomoći da “isperemo“ bakteriju, još je važnije što ćemo prilikom mokrenja imati šta da izbacimo iz sebe. Uzimajte preporučenih 8 čaša vode, pa čak i više, i to će ubrzati proces “čišćenja“ od bakterija.

2. Idite redovno u toalet

Nemojte zadržavati mokraću ili odgađati odlazak na toalet. Naime, zadržavanjem pomažete bakterijama da se još više razmnože. Redovnim odlaskom na toalet smanjujete njihov broj i šansu da se infekcija razbukta.

3. Pijte čaj od peršuna

Peršun deluje kao diuretik, a osim što je napitak osvežavajući, ubrzaće proces ozdravljenja. Kako biste ublažili ili sprečili urinarnu infekciju, potrebno je piti čaj od peršuna. Za čaj su potrebne dve male kašike sucog peršuna i 250 ml vode. U prokuvanu vodu stavite peršun i pustite da odstoji 6 do 10 minuta.

4. Grickajte krastavac

Zahvaljujući velikoj količini vode koju sadrži, to je povrće idealno za “čišćenje“ bešike. Obezbediće vam dovoljno tečnosti i pomoći da se lakše rešite bakterija.

5. Zagrejte donji deo tela

Kod urinarne infekcije stomak nije samo bolan prilikom mokrenja. Infekcija može uzrokovati konstantni neprijatni bol u donjem delu. Kako biste je olakšali, može pomoći toplota koja će opustiti mišiće i otkloniti grčeve koji uzrokuju bol. Za to vam može poslužiti topli termofor.

6. Pijte sok od brusnice

Brusnica se često koristi u lečenju bolesti urinarnog trakta. Sastojak iz brusnice zaslužan je za sprečavanje prianjanja bakterije E. coli na unutrašnji zid bešike i njena daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dve čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.

Savet plus

Izbegavajte čokoladu, kofein i citruse jer oni mogu uzrokovati iritaciju zida bešike i pomoći bakterijama da lakše uđu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar