U trendu

Upale urinarnog trakta: Čaj koji ublažava sve neprijatne simptome

Pre više od 5000 godina indijski sveštenici duboko su poštovali sopstveno telo i radili na očuvanju zdravlja jer su smatrali da tako pomažu i svom duhovnom razvoju. Tokom hiljada godina skupljali su sva svoja zapažanja i savete kako bi ih sačuvali za buduće generacije.

Tu opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i lečenju danas poznajemo kao ajurvedu tj. nauku o životu.

Prema ajurvedi, prevencija je ključ zdravlja, a hrana i način života smatraju se najvažnijim lekom. Ajurveda je bazirana na tri doše, psihofizičke energije koje kontrolišu funkcije tela:

1. vata – kontroliše funkcije povezane s pokretom, poput cirkulacije, disanja, otkucaja srca…
2. pitta – kontroliše metabolički sistem tela
3. kapha – kontroliše rast i stabilnost tela

Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dve dominiraju. U zavisnosti od toga koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.

Osobe koje praktikuju i alternativne oblike medicinske pomoći sigurno znaju da ajurveda ima lek za saniranje raznih zdravstvenih boljki, a jedne od najčešćih i najraširenijih su upale bešike i infekcije urinarnog trakta.

Osećaj pečenja tokom mokrenja, učestala potreba za mokrenjem, krv u mokraći, bol u bešici i donjem delu karlice i osećaj pune bešike i nakon mokrenja osnovni su znakovi koji upućuju na problem infekcije ili upale.

Prema ajurvedi, do njih dolazi zbog disbalansa u pitta doši. Kako bi se upala ili infekcija eliminisale, potrebno je odmah prilagoditi određene životne navike, prenosi Zadovoljna.hr.

To se pre svega odnosi na konzumaciju hrane i pića. Izbegavajte prezačinjenu i kiselu hranu, prestanite da konzumirate alkohol i kafu i povećajte konzumaciju vode na minimalno dva litra dnevno. Važno je mokriti na vreme čim osetite potrebu i izbegavati zadržavanje mokraće.

U borbi protiv upale pomažu i razni ajurvedski napici, a među njima je i napitak od šest moćnih namirnica koje imaju snažna antibakterijska i antiupalna svojstva.

Sastojci za ajurvedski čaj protiv upala u urinarnom traktu:

1 kašičica semenki korijandera
1 kašičica karanfilića
1 kašičica semenki komorača
1 kašičica sušene koprive
1 šaka sušenih brusnica
1 komadić đumbira
6 dl vode

Priprema ajurvedskog čaja protiv upala u urinarnom traktu:

U posudu sipajte vodu. Kada ona provri, dodajte preostale sastojke, malo smanjite vatru i pustite da sve zajedno lagano kuva 10 minuta. Nakon toga pokrijte, pustite da malo odstoji, procedite u termos i popijte tokom dana.

Ovaj čaj pije se kao lek za urinarnu infekciju, ali slobodno ga možete piti i preventivno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar